top of page
Zoeken

Wanneer stoppen met inbakeren?

Al eeuwenlang hebben moeders en vaders baby's ingebakerd. Waarom? Omdat het zo effectief is om baby's te kalmeren en ze beter te laten slapen. Dankzij modern medisch onderzoek begrijpen we nu hoe belangrijk dat is.

Het huilen van de baby en uitputting van hun ouders veroorzaken vaak stress binnen de relatie, postpartumdepressie, kindersterfte (uit onveilige slaapomstandigheden), problemen met borstvoeding, auto-ongelukken, maternale obesitas, etc.

Dus, het blijkt dat inbakeren, met als doel de slaap te verhogen, een cruciaal hulpmiddel is om de gezondheid van het hele gezin te verbeteren!


Het korte, zalige venster voor inbakeren

Zoals het inbakeren de afgelopen 15 jaar in populariteit is gestegen, zo hebben ook de zorgen en controverses rond deze oude praktijk aan populatriteit gewonnen! Sommige artsen waarschuwen ouders nu om na 2 maanden te stoppen met inbakeren uit angst dat een baby naar de buik kan rollen ... en geen vrije handen heeft om zich op te duwen en hun gezicht te bevrijden om te ademen. Zelfs de prestigieuze Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde (AAP) heeft onlangs aangekondigd dat ouders inbakeren moeten afleren als baby's gaan rollen (wat soms al binnen 2-3 maanden kan gebeuren).

Dat klinkt logisch, maar hier wordt het verwarrend: de AAP beveelt ook aan dat baby's de eerste 6 maanden alleen op de rug mogen slapen en dat ze het eerste jaar niet in het bed van de ouders mogen slapen. Dat is interessant… omdat het inbakelen het moeilijker maakt voor een baby om naar de zijkant of de buik te rollen (de baby heeft namelijk zijn vrije armen nodig om naar de buik te kunnen draaien), en het is aangetoond dat inbakeren de verleiding van een ouder om samen te slapen vermindert. Dus wanneer het inbakeren vroegtijdig wordt gestopt, wordt het een grotere uitdaging om deze richtlijnen te bereiken.



Wat moet je als ouder nu doen? Wanneer moet inbakeren echt worden gestopt?

Een veulen kan de allereerste dag van het leven al rond rennen! Als we onze baby’s hier tegenoverstellen zijn zijn erg onrijp bij geboorte. Dit is waarom ze baat hebben aan een zogenaamd 4e trimester bescherming. Deze idiologie vindt zijn oorsprong bij Dr Karp. Hij stelt dat baby’s de eerste 3-4 maand van hun leven eigenlijk nog te immatuur zijn om alle prikkels rondom hen te kunnen opnemen en verwerken. Dit is waarom inbakeren tijdens deze periode zo van belang is. Zuigelingen zijn het gelukkigst, en slapen het beste, wanneer we de baarmoeder (door middel van inbakerdoek, white noise en rustgevend wiegen) "nabootsen" gedurende de eerste 3-4 maanden na de bevalling.


Over het algemeen doen baby's het beste als het inbakeren 4-5 maanden duurt. Vervolgens kan je starten met de baby met één arm vrij in te bakeren. Als de baby een paar nachten goed blijft slapen, kun je helemaal stoppen met inbakeren. (Als ze midden in de nacht opnieuw begint wakker te worden, start u het inbakeren opnieuw en probeert u de eenarmige wrap opnieuw in een maand ... en elke maand daarna totdat het werkt.)

Maar als je baby probeert over te rollen, moet je vrij snel stoppen met inbakeren ... zoals de AAP het aanbeveelt. Het probleem is dat inbakeren afleren veel moeilijker is als je baby maar een paar maanden oud is. Op deze leeftijd hebben ze vaak nog steeds het gevoel van begrenzing nodig om hen te helpen in slaap te blijven en te voorkomen dat ze regelmatig wakker worden.


Daarom is het belangrijk om ook white noise, een tutje of wiegen als slaapassociatie te gebruiken voor alle dutjes en nachten, als je moet stoppen met inbakeren na 2-3 maanden.

Buiten deze slaapassociaties, is het natuurlijk uitermate belangrijk dat je kleintje ook een goede routine met rust en regelmaat aangeleerd kreeg. Een rustige slaapomgeving heeft en de voeding goed op pijl is.


Hebben jullie meer vragen over inbakeren of het afleren hiervan? Kijk snel even op de website www.mo-webshop.com voor video’s en meer info! Heeft u graag persoonlijk advies? Contacteer mij voor een vrijblijvende consultatie.


Groetjes

Lise

320 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page