top of page
Zoeken

Slapen met reflux...

Wat zijn de tekenen van zure reflux, wanneer moet u uw arts bellen als u het vermoedt, en hoe kunt u als ouder uw baby helpen te slapen met zure reflux?

Reflux, of de natuurlijke terugvloei van de maaginhoud, komt voor bij zo'n 50% van de pasgeboren baby's. Bij bijna 1 op de 4 pasgeboren baby's wordt er zelfs gesproken van de reflux ziekte. Deze gaat gepaard met zure oprispingen en braken, wat de slokdarm flink kan irriteren. Dit lelijke maar veelvoorkomende medische probleem kan het grootste onderliggende oorzaak zijn dat meerdere problemen in het leven van uw baby veroorzaakt. Reflux kan extreme drukte, koliekachtige symptomen en grote slaapverstoringen bij dutjes, slapengaan en slapen gedurende de nacht veroorzaken.


Maar hoe help je je baby te slapen als hij zure reflux-symptomen ervaren? Wanneer gaat het weg? En hoe weet u echt of uw baby reflux heeft?


Wat is zure reflux of reflux ziekte en verborgen reflux?

Reflux bij de pasgeborene treedt op wanneer het voedsel van de maag van de baby, terugkeert naar de slokdarm, waardoor de baby dit uitbraakt.

Milde reflux treedt meerdere keren per dag op bij gezonde baby's. Een beetje spugen is volkomen normaal, de ingang van de maag van de baby sluit met een spier die de eerste maanden nog flink onderontwikkeld is. De maag van de baby ligt ook na geboorte nog een beetje gedraaid, en ook het middenrif waartegen de maag aanleunt is nog stug. Dit zorgt ervoor dat een teveel aan voeding snel terugkeert of dat de baby begint te braken wanneer hij in overdrive gaat.

Regelmatig braken, huilen tijdens of onmiddellijk na een voeding, overwelving van de rug en algemeen ongemak en gewichtsverlies kunnen de tekenen zijn van iets ernstigers. Al deze zaken zijn vaak de oorzaak van het slaapprobleem bij de baby.

Refluxziekte is het ziektebeeld dat gepaard gaat met de reflux van de maag. Zelden is reflux een teken van een medisch probleem, zoals een allergie, een blokkade in het spijsverteringsstelsel of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Maar dit kan!

Verborgen reflux is minder voor de hand liggend: je ziet de baby niet braken, maar constant stikken, kokhalzen, hikken, slechte adem en algehele ongemak zullen waarschijnlijk voorkomen dat uw baby slaapt.

Bespreek dit met uw arts als u een vorm van reflux in uw baby vermoedt.


Hoe help je een baby met reflux nu slapen?

Er zijn enkele belangrijke redenen waarom baby's met zure reflux niet in staat zijn om te slapen voor een lang dutje of om de nacht door te slapen.

Meestal is dit door pijn in de slokdarm en degenen die voor het grootste deel van hun dag plat liggen of te vroeg geboren worden, lopen vaker risico. Hier zijn de beste manieren om uw baby te helpen slapen terwijl u zure reflux ervaart:

 • Voeding:

 1. Het oude advies was: korter en frequenter voeden gedurende de dag. Dit met het idee de maag niet te fel te belasten. Nadeel: omwille van honger was het moeilijk om de baby rustig te houden of te krijgen, zodat hij een dutje kon doen.

 2. Het nieuwe advies luidt: Laat je baby zijn volledige voeding drinken maar... voedt niet meer dan 6x/dag. Zo heeft de maag ook momenten waarop ze volledig leeg kan zijn en even kan tot rust komen.

 • Houd de baby rechtopstaand gedurende ten minste 30 minuten na een voeder (ja, zelfs 's nachts kunt u dit doen!)

 • Laat je baby meerdere keren opboeren tijdens elke voeding.

 • Baker je kleintje in en maak gebruik van positionerings kussentjes of een nestje.

 • Verhoog het matras van het babybed door boeken of speciale pootjes onder de voet van het bed te plaatsen (werkt het best als de baby volledig is ingebakerd).

 • Kleed de baby in rompertjes en pyjama's in 1 stuk, of andere kleding die niet in de buikholte knijpt.

 • Zorg voor voldoende rust tussen de slaapjes door. (Voorkom overprikkeling)

 • Hou een duidelijke routine aan, dit zal extra stress voor de baby voorkomen.

 • Vraag hulp waar nodig, zodat ook jij de slaap krijgt die je nodig hebt.

 • Vraag uw arts om medicinale of natuurlijke remedies om de symptomen van reflux te verzachten. Er bestaat GEEN enkele medicatie die de reflux zal oplossen, medicatie helpt enkel de symptomen te behandelen en het ongemak te verzachten.


Wanneer moet je de dokter raadplegen?

 • Je baby blijft spugen of braakt overvloedig na 6 maanden oud

 • Je kleintje braakt projectiel meerdere keren per dag

 • Je baby weigert fles- of borstvoeding

 • Als je denkt dat de baby niet meer bij komt in gewicht

 • Indien je baby bloed heeft in ontlasting of slijmerige stoelgang heeft

Wens je meer hulp bij het opzetten van een goede slaapomgeving? Hulp bij in- en doorslaapproblemen? Kampt je kleintje met onrust en ongemak? Wacht niet langer af... Book een afspraak en dan gaan we samen op zoek naar de ideale oplossing voor jou en je kapoen!


Groetjes

Lise

2.246 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page