top of page
Zoeken

Sleep Secret 4: "De bedtijdroutine!"

Op het einde van deze week geef ik jullie graag de volgende tip mee: De bedtijdroutine!

Een bedtijdroutine is de ideale manier om – niet alleen je baby of peuter – maar iedereen aan voldoende slaap te laten komen. Onderzoek toont aan dat veel kinderen moe op school zitten en concentratieproblemen ervaren en evenveel kan gezegd worden van de volwassenen.

Voldoende slaap is dus heel belangrijk, niet alleen voor het korte termijn geheugen ofwel de leerfunctie maar ook voor de groei en het immuunsysteem.

Bedding (Witlof for kids)

Hoe bouw je zo'n bedtijdroutine op?

Het volgen van een bepaald ritueel voor het slapengaan laat je baby weten wanneer het tijd is om de dag af te sluiten en over te gaan naar de slaap. Indien je baby het bedtijdritueel goed gewend is, zie je dat het huilen beperkt blijft en wordt dit een leuk en intiem moment tussen jou en je kleine kapoen, in plaats van een gevecht.

Een bedtijdroutine is vaak een onderdeel van de slaaptraining. Dit is een moeilijke periode voor je baby, want er komen verschillende ingewikkelde vaardigheden bij kijken:

* Je baby leert zichzelf troosten

* Je baby leert zonder (al te veel hulp) inslaap vallen

* Je baby leert dat hij niet bang hoeft te zijn voor de tijdelijke, nachtelijke scheiding.


Voor je begint

Belangrijk bij het inrichten van een bedtijdritueel is weten wat en welke voorwerpen jouw baby kalmeren en rust brengen. Dit start al met het herkennen van je baby's signalen (Zie Sleep Secret 2), zowel rond slaap als andere zaken die je baby leuk of net niet leuk vindt.

Organiseer alles goed en bepaal de structuur van je avond- en bedtijdroutine. Zorg voor een bedtijdroutine die natuurlijk aanvoelt voor jou, anders zal je deze niet elke avond consequent toepassen en uitvoeren.


Start met de juiste omgeving

Niemand slaapt goed of kan überhaupt slapen in een kamer die te druk is en vol met afleiding, vooral een pasgeboren baby of jonge kind niet.

  • Zorg voor een rustige omgeving; beperk sleepgoed of andere attributen op de kasten van je kleintje, zorg voor een neutrale, zachte kleur op de muren zonder te drukke tekening

  • Voor de veiligheid en de slaapkwaliteit van je kleine kapoen verwijder je beste alle knuffelberen en speelgoed uit het wiegje of bedje. Buiten zijn slaapknuffel natuurlijk.

  • Zet het wiegje van je kleintje ook niet te dicht bij een raam of deur. Anders zou het kunnen dat je baby last heeft van licht, geluid of tocht.

  • Zorg voor gedempt licht en beperkt geluid op de kamer van je kleintje.

  • Je kan eventueel zijn reukzin nog gaan aanspreken, door gebruik te maken van aromatherapie. (Zie "Aromatherapie voor baby's")


Kies het juiste tijdstip

Over het juiste tijdstip om je baby in bed te leggen, hebben we het reeds gehad in een vorige post (Zie "Het perfecte moment om je baby in bed te leggen"). Hou je kleintje in de late namiddag goed in het oog, bij de eerste tekenen van vermoeidheid is het de moment om de bedtijdroutine te starten. Je legt je kleintje dan ook best slaperig, maar wel nog wakker, in zijn of haar bedje. Als je je kleintje vasthoudt en wiegt tot hij/zij volledig slaapt, valt hij zonder deze stimulans moeilijk alleen in slaap als hij 's nachts wakker wordt. Jouw wiegende arm is een vorm van slaapassociatie; "iets" wat jouw baby nodig heeft om in slaap te kunnen vallen.


Effectieve bedtijdroutine

Het effectieve ritueel dat je uitvoert voor het slapen gaan, duurt idealiter 30 minuten.

Wat hoort er bij een bedtijdritueel:

  • Bad- momentje: Is het nu een effectief badje of gewoon wat opfrissen, een bad- moment duid het einde van de dag aan. Zodra de sleepkledij uitgaat, weet de baby reeds dat het bed- moment er zit aan te komen.

  • Babymassage / Baby yoga: Je kan na het geven van een relaxend badje, kort even wat babymassage of baby yoga toepassen om je kleintje fysiek tot rust te brengen.

  • Pyjama: Na de massage is het tijd voor het aantrekken van de pyjama. Zorg voor gemakkelijke kledij, zodat je baby niet kan wakker worden van knoopjes of ritsen die op lastige plaatsen zitten.

  • Poetsen van de tanden: Heeft jouw kleine ukkie al tandjes? Dan horen deze ook gepoetst te worden voor het slapengaan.

  • Na het bad- moment, verhuizen we met de baby naar de kamer waar je kleintje slaapt. (Hier is het licht gedimd en speelt er geen of rustgevende muziek. Ook een verdamper met rustgevende geuren kan gebruikt worden.)

  • Slaapzak / inbakerdoek aan: Eens op de kamer is het tijd voor een volgende stap, de slaapzak of inbakerdoek. (Deze vormen ook een vorm van slaapassociatie, dus als je inbakert doe dit bij elk slaapje. Hetzelfde geldt voor een slaapzak)

  • Voeding: Een baby of jong kind heeft nog een voeding nodig voor het slapengaan. Deze wordt best gegeven in de kamer waar het kleintje hoort te slapen. Door op de kamer van de baby het flesje te geven, kan je kleintje aan de kamer wennen met jou erbij. Zo is het niet een kamer waar hij gewoon achtergelaten worden zonder jou!

  • Verhaaltje of slaapliedje: Dit kan ofwel tijdens ofwel na de voeding. Dankzij het verhaaltje of liedje breng je jouw kleintje ook mentaal tot rust, dit zal de slaap alleen maar bevorderen.

  • Leg je kleintje in bed: Slaperig en indommelend maar nog niet aan het slapen. Zo weet je kleintje waar hij inslaap viel en zal hij ook, in de nacht, wanneer hij wakker wordt, zijn omgeving herkennen en als veilig ervaren.

  • Zeg "slaapwel" en voorzie je kleintje van een kus en knuffel

  • Verlaat de kamer: Eens je kleintje neerlicht, doe het lichtje al dan niet uit en verlaat de kamer.

Begint jouw kleine spruit toch te huilen? Dan is het belangrijk te weten of jouw kleintje huilt omdat hij de slaap niet kan vinden of omdat er toch iets anders zou zijn. Om jullie hierin te helpen en tips te geven schreef ik reeds de post "Huilen is ok" Lees even verder want in deze post vind je ook enkele vormen van slaapbegeleiding om je kleintje toch zelfstandig te laten slapen.

Wees consequent... Maar ook weer niet te consequent!

Consequentie is een van de belangrijkste pijler bij het slapen en opvoeden van kinderen.

Bij een baby helpt het om een consistent schema te hebben gedurende de dag en avond, een goede routine voor het slapengaan en zo creëer je een gezond slaappatroon.

Wat peuters en kleuters betreft; zij begrijpen het concept bedtijd al heel wat beter. Volg dezelfde bedtijdroutine elke dag en vertel ook aan je kleintje wat je verwacht van de nacht. Zo weet het kleintje waaraan zich te houden. Stimuleer hierbij het positieve gedrag (beloon indien de nacht echt goed gegaan is of het naar naar bed gaan verliep zonder tranen) en negeer negatief gedrag (Indien het niet liep als gewend, geef hier niet de volle aandacht aan. want onthoud, ook negatieve aandacht is aandacht!)

Voor je eigen gezondheid... Rust uit wanneer je baby slaapt!


Nu is het natuurlijk niet de bedoeling wanneer je een kleinigheidje in de bedtijdroutine vergeet, je baby hierdoor niet kan slapen. Als je ooit op vakantie bent en de knuffelbeer van je kleintje thuis vergeet, dan begrijp je wel dat flexibiliteit belangrijk is voor een vredig slapende baby.

Help je baby om wat flexibel te zijn door zo nu en dan het ritueel een beetje te wijzigen.

  • Slaapt je kleintje met een geluidje op de achtergrond? Verander het geluid eens of "vergeet" het eens op te zetten

  • Wordt jouw kleintje bijna altijd door mama in bed gestopt? Laat dan papa, oma of opa jullie ukkie eens in zijn of haar bed stoppen.


Ziezo... Opnieuw een bom aan tips en informatie! En nu alleen aan de slag... zoeken naar een ritueeltje dat perfect bij jullie past!


Succes.


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page