top of page
Zoeken

Sleep-boosting for inimini's!

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en de aanvragen voor slaaptraining lopen alweer vlotjes binnen. Erg vaak komt de vraag, kan en mag je kleine baby's trainen in het slapen? Kan je al iets doen die eerste weken of moet je dat niet willen of verwachten voor je kleintje? Er is vaak veel over te doen en ook iedereen heeft er wel zijn mening of bedenkingen over. Wat moet je dan beginnen?


Doorheen de jaren zijn er verschillende methodes en theorieën geweest wat betreft het slapen van jonge baby's. Het ging van heel streng "laat maar huilen", tot erg zacht "neem ze maar zo vaak en zo lang bij jou als nodig"... En sinds kort lijken we in een soort van exacte wetenschap terecht te zijn gekomen waarbij de baby’s leeftijd bepaalt hoe stevig je de touwtjes aan zou kunnen trekken.

Laten we het even onmiddellijk rechttrekken... Zo werkt het natuurlijk niet. Het is geen exacte wetenschap. Heeft leeftijd er iets mee te maken? JA! Maar dat is natuurijk niet alles!!


Over het algemeen wordt de grens van de effectieve slaaptraining getrokken rond 6 maand omdat werken aan slapen als een serieuze bootcamp wordt gezien waarbij vaak menig traantje vloeit en gewoontes worden gebroken. Dit is niet ideaal voor elke baby en al zeker niet voor elke leeftijd. Het liefst van al blijven we zo ver mogelijk weg van de effectieve slaaptraining en leren we kleine inimini's de weg naar dromenland op een responsieve en liefdevolle wijze en dan speelt leeftijd amper een rol. Deze aanpak kan altijd. Alleen zal het op het ene moment beter gaan en kun je meer verwachten dan op een ander moment. 


Maar nu even concreet...

  • Is je inimini kleiner dan zes weken? Ga dan nog niet te fel "werken" aan de slaap. Voldoende rust voor zowel jou als je baby is wel van belang. Je baby heeft ook nog flink wat nood aan hugs & cuddles, dus geef je hier dan ook volledig aan over. Beperk wel het "overpampelend" gedrag van bezoekers. Indien je baby slaapt, respecteer dan ook zijn rust en ga hem zeker niet storen. Anders zorg je net voor onrust en overprikkeling ipv voor rust en afscherming.

  • Een ukkepukkie tussen zes weken en vier maanden? Hier kan je rustig werken met rust en regelmaat, de natuurlijke ritmes volgen en gebruik maken van de (natuurlijke) wakkertijden en gewoontes instellen. Wanneer het nou de juiste moment is om deze ritmes in te stellen? Dat merk en bepaal je zelf. De ene ouder cuddled graag met zijn baby tot 4 maand, voor er gedacht wordt aan een eigen bedje en de ander wil haar kleine ukkepuk wat eerder in eigen bed leren slapen. Sommige baby’s hebben echter meer nood aan geborgenheid dan anderen! Indien je jouw kleine kapoen toch in zijn/haar eigen bed wilt leren slapen, zorg dan voor begrenzing in het bedje. Denk dan aan een babynestje, inbakeren, strak toedekken, ...

  • Tussen vier en zes maanden? Dit is vaak een pittige fase. Je baby begint stilaan relaties te leggen tussen verschillende gebeurtenissen. Als we hier plots grote veranderingen gaan proberen door te voeren is dit gewoon wat te veel gevraagd. Rustig een gewoonte instellen: ja. Maar afdwingen: nee.

  • Na zes maanden verandert het toneel. Je baby kan meer! Het prille is eraf. Maar ook dan is het niet nodig om met tranen en harde maatregelen je baby ‘in het slaapgareel’ te krijgen. Maak ook hier opnieuw gebruik van een goed voorspelbaar dagschema, hou je aan de wakkertijden, biedt je baby een rustige veilige slaapomgeving, zorg voor de juiste slaapassociaties, biedt voldoende regelmaat en rust, laat je baby wennen aan het zelf in slaap vallen en je zult zien dat dromenland dichterbij is dan gedacht!

Wat op het ene moment niet gaat, gaat op het andere moment vaak wel. Probeer het gewoon later nog eens. Het gebruiken van de slaapbasistools werkt en kan daarom ook altijd. Ook in een ‘moeilijke’ fase met groeisprongen of slaapregressie! Op deze momenten kan je werken aan de basis of juist voorkomen dat je verder wegzakt in het moeras der slapeloosheid.

Het echt aanpakken van slaapissues met training doe je, indien nodig, in de volgende leeftijdsfases.


Dus kun je inimini's leren slapen? Ja, doe dit echter niet op een dwingende manier maar op een liefdevolle, aanlerende manier en op het tempo van jouw kleintje!


Toch hulp nodig om je kleine inimini richting dromenland te helpen? Aarzel niet om me te contacten, ik help je graag verder!


Tot snel, Lise

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page