top of page
Zoeken

Gefopt door de fopspeen...

Weet jij direct wat ik bedoel of... Triggerde de titel je zo fel dat je toch even op deze blogpost klikte? Vrijdag 24/4 had ik op de Facebook pagina van My Babyoutlet een leuke babbel met Amy over... Slaapassociaties! Een fopspeen of tutje kan hier perfect onder passen! Een tutje kan een positieve of negatieve slaapassociatie zijn. Ik besprak dit al kort in het interview met Amy en kreeg nadien tonnen vragen dus... Laten we even stilstaan bij het tutje, zodat jij niet gefopt wordt door de fopspeen! :)


Tutje als troost.

Een fopspeen of tutje is voor een jonge baby het troost- object bij uitstek! Baby's worden geboren met een flinke zuigreflex, wat niet wil zeggen dat ze steeds honger hebben... Een baby kan ook zuigen om rustig te worden. Om deze reden kan een tutje aanbieden dus helpen je baby tot rust te brengen voor het slapen gaan.

Ik spreek hier echter wel over het gebruik van een tutje bij het troosten en niet bij het slapen... Wat is nu het verschil kan je denken wel... Indien je een tutje als troost gebruikt, en het dus wegneemt zodra je baby indommelt, is een tutje onderdeel van de troostfase. Laat je jouw baby met een tutje in slaap vallen? Dan wordt een tutje een slaapassociatie...


Slaapassociatie? Wat?

De manier waarop je jouw baby in slaap helpt, evenals de manier waarop je hem of haar tijdens dutjes of 's nachts helpt om opnieuw de slaap te vinden, zullen bepalen hoe je kapoen leert slapen.

We noemen dit slaapassociaties, aanwijzingen of gedragingen die je kapoen zo sterk associeert met gaan slapen dat hij of zij niet zonder kan. In vele gevallen valt een tutje hieronder!

De manier waarop kinderen worden te slapen gelegd bij het begin van een dutje of voor we de nacht in gaan, is de enige manier waarop ze weten HOE te slapen. Als ze dan aan het einde van een slaapcyclus wakker worden en diezelfde slaapassociatie is er niet, dan kunnen zij de slaap zelf niet vinden.


Nu waarom is een tutje dan een probleem?

Nu je weet wat een slaapassociatie is, kan je denken... Het is dan toch goed dat mijn baby een fopspeentje heeft, zo linkt hij of zij het tutje aan slapen. En inderdaad... Je baby zal het tutje linken aan slapen MAAR je baby is tot gemiddeld 6-8 maand niet in staat om zijn of haar tutje zelf naar het mondje te brengen, wat wil zeggen... Als je baby zijn of haar tutje NODIG heeft om te kunnen slapen, zal het tutje ook nodig zijn wanneer je baby te vroeg wakker wordt van een dutje of wanneer hij/zij 's nachts even wakker schrikt, aangezien hij/zij het tutje niet zelf naar de mond kan brengen is het NOODZAKELIJK dat jij als ouder het fopspeentje of tutje opnieuw aan je kapoen gaat geven, anders zal het voor je baby ONMOGELIJK zijn opnieuw zelfstandig de slaap te vinden.


Wat moet ik dan doen?!

Wel er zijn wel enkele opties... Is jouw kapoen jonger dan 4 - 6 maanden? Dan kan je het tutje dus gebruiken tijdens het troosten, zodra je baby rustig wordt en begint in te dommelen, verwijder je het tutje en troost je jouw baby verder zonder het tutje. Op deze manier leert je kapoen de slaap zelfstandig te vinden zonder de hulp van het tutje.


Is jouw kapoen ouder dan 6 maand maar jonger dan 8 maand? Dan is de beste techniek om het tutje cold turkey weg te nemen! Hiermee bedoel ik, het tutje gewoon niet meer aan te bieden en andere vormen van troost toe te passen. Je kan ook opteren om hier enkele maanden nog te overbruggen en toch op te staan voor het tutje tot je baby dit zelf naar het mondje kan brengen, je kan het tutje naar de mond brengen ook oefenen overdag. (Meer over alle opties vind je in de SlaapBundels)


Eens je baby ouder is dan 8 maanden kan hij of zij meestal het tutje zelf naar de mond brengen, maar is een beetje hulp toch nog aangewezen.

Daarom is het aan te raden ook een knuffeldoekje te introduceren. Liefst een muslin (tetra) knuffeldoekje, niet groter dan een zakdoek, zodat deze ademend is en niet te groot om vast te houden. Wanneer je het knuffeldoekje voor de eerste keer aanbiedt, kan je het eerst enkele uren dragen onder je kleding, zo zal het doekje jouw geur opgenomen hebben en zal je kleintje dit graag mee in bed nemen.

Heeft je kapoen zijn of haar tutje 'nodig' om de slaap te kunnen vatten? Knoop dan aan de uiteinden van het knuffeldoekje enkele tutjes. Zo wordt het voor je kleintje en pak gemakkelijker om de tutjes 's nachts terug te vinden.


SLAAPassociatie

Ik raad ook aan een tutje en knuffeldoekje enkel te gebruiken wanneer het effectief tijd is voor bed. Op deze manier zal je baby deze associëren met slapen en niet iets waarmee ook gespeeld wordt. Indien een tutje enkel bij het slapengaan gebruikt wordt, is het ook na 2,5 - 3 jaar veel gemakkelijker af te leren.

Je kan opteren om op dezelfde manier te werk te gaan voor het knuffeldoekje. Wil je het knuffeldoekje toch ook overdag aanbieden voor troostmomenten? Voorzie dan een zelfde knuffeldoekje, zonder tutjes aan, voor overdag.


Wil jij een tutje graag afleren na 2,5-3 jaar? Lees dan snel de blog Lets talk about.... Tutjes!!


Hopelijk hebben jullie nu alle tools in handen om niet meer gefopt te worden door de fopspeen!

Toch meer hulp nodig over hoe je dit nu best aanpakt? Of merk je dat het tutje slechts onderdeel is van een groter slaapprobleem? Contacteer me vrijblijvend of... Ga zelf aan de slag met de handige SlaapBundels!


Groetjes,

Lise


355 weergaven0 opmerkingen
bottom of page