Vanavond en vannacht is het zover... Halloween night! Onze allerkleinsten hebben echter geen trillers nodig om last te hebben van moeilijke nachten... Bij kleintjes is het angstig wakker worden of woelig dromen eerder ten gevolge van een drukke dag, een nieuwe gebeurtenis, hevige verbeelding of veranderingen in de routine. Het nachtelijk wakker worden in angst kan je voor onze kapoenen opdelen in enge dromen, nachtmerries of nachtterreur… Hieronder vind je verduidelijking voor elke term!
ENGE DROMEN
Een enge droom is net een graad minder dan een nachtmerrie maar kan nog steeds angstaanjagend zijn! Het grote verschil tussen een nare of enge droom en een nachtmerrie is dat jonge kinderen door enge dromen doorslapen, al dan niet onrustig. Ze kunnen soms ’s ochtends wat overstuur wakker worden maar het angstig gevoel verdwijnt in de loop van de voormiddag.
NACHTMERRIE
Een droom is de lieve variant van de nachtmerrie, want de nachtmerrie is een slechte droom. Maar ook tijdens de leuke gebeurtenissen in een droom kan je kleine spruit wakker worden. Omdat het even te druk, te beweeglijk of te spannend is. Dromen doet een baby tijdens de remslaap (Rapid Eye Movement). Tijdens deze dromen verwerken baby’s en kinderen het zichtbare en onzichtbare van de dag. Bij een nachtmerrie worden baby’s of jonge kinderen vaak in het midden van de nacht overstuur en onrustig wakker. Zij hebben troost en geruststelling nodig alvorens zij opnieuw de slaap kunnen vatten. Word je kleintje dus helemaal overstuur wakker? Laat hem dan zijn droom vertellen, geef troost en zorg ervoor dat je je kleintje geruststelt. Een klein lichtje aan laten kan op deze momenten helpen om je kleintje terug in slaapt te krijgen. Ook een knuffel die over hen waakt kan wonderen doen!
Misschien kunnen jullie enkele nachtlampjes en knuffels hierbij plaatsen?
NACHTTERREUR
Anders dan een nachtmerrie is nachtangst of nachtterreur. Dit is namelijk geen droom. En zo’n terreur vindt dan ook niet tijdens de remslaap plaats, maar tijdens de non-remslaap en altijd tijdens het eerste deel van zijn nacht. Je kleintje is zo ver weg, waardoor je slecht contact kunt krijgen of maken met je kapoen. Hij zal er ook niets of weinig van herinneren de volgende dag.
Nachtterreur komt plotseling en veelal op een vast tijdstip voor. Twee op vijf kinderen krijgt hier mee te kampen. Huilen, schreeuwen, slaapwandelen: alles hoort hierbij.
Dit is iets wat je niet zomaar kan laten voorbijgaan, je moet er wel wat aan doen. Indien nachtterreur zo gelaten wordt, gaat het gewoon door tot zijn vijfde verjaardag (met een beetje pech).
Wat doe je dan best? Start een dagboek: hoe laat schreeuwt je kleintje zich wakker. Dat zal veelal een vast tijdstip zijn. Maak dan de dagen erna je kleintje steeds net daarvoor wakker, 5-10min voor de start. Doorbreek dus zijn slaapcyclus, wees de angst voor. Reset zo zijn slaap, voorkom de terreur voordat het plaatsvindt.
Jij kan nu nog wel zwetend van angst wakker worden in deze Halloween periode maar met deze weetjes kan je je kleintje toch helpen om door een enge nacht door te slapen!
Comments