Hallo mammies & pappies! Hier zijn we dan met een nieuw item op de blog: TIP vd WEEK! Elke week verschijnt er een nieuwe tip die je kan helpen bij het huilen, slapen, voeden of verzorgen van je baby! Dus... schrijf je in voor het volgen van de blog en krijg wekelijks de nieuwe tips zomaar in je mailbox! Let's start...
Het huilpatroon van je baby is steeds in verandering!
Huilen is je baby zijn sterkste communicatiemiddel! Huilen hoort bij een baby, ook rustige baby’s huilen. Laten we even het huilpatroon van je baby overlopen!
Bij baby's rond de leeftijd van 0 tot 3 maand staat huilen vaak gelijk aan onrustgevoelens zoals honger, vuile pamper, kou of andere ongemakken. Wanneer jonge baby's huilen hebben zij vaak behoefte aan aandacht en lichaamscontact. Als ouder wordt je door je baby geassocieerd met het wegnemen van onrustgevoelens. Dit speelt een belangrijk rol in het hechtingsproces.
Baby's die reeds 3 tot 6 maand oud zijn huilen vaak omdat ze iets willen of net niet willen, ze huilen dus niet meer alleen als ze onrust ervaren. Een baby die huilt zonder aanwijsbare fysieke reden en niet vanzelf stil wordt, krijgt vaak aandacht als "beloning". Hierdoor leert hij dat aanhoudend huilen leidt tot het krijgen van aandacht. Het gaat hier niet om verwennen, maar wel om gewennen. Deze periode is van belang voor het ontwikkelen van de gevoelens van veiligheid en geborgenheid door de voorspelbaarheid van jou als ouders (reageer dus steeds op dezelfde manier, dit zal je baby het snelst tot rust brengen!). Verder leert je baby op deze leeftijd zichzelf te troosten door op zijn handjes te zuigen.
Eens je baby 6 tot 9 maand oud is wordt het huilen gerichter en kan je baby zijn huilen ondersteunen met andere communicatieve handelingen zoals het richten van zijn blik op jou als ouder, het uitsteken van zijn handjes, wegdraaien, ... Het komt vaak voor dat je baby in deze periode gaat huilen als je als ouder de kamer verlaat of uit zijn gezichtsveld verdwijnt. Dit is typerend voor de scheidingsangst. (veel baby’s huilen ’s nachts wanneer ze wakker worden omdat ze denken alleen en verlaten te zijn!). Ook vreemdenangst wordt een reden tot huilen, je baby wordt bang van onbekenden.
Rond de leeftijd van 9 tot 12 maand zal het huilen nog vaak gelinkt zijn aan het uit het zicht verdwijnen van de ouder. Je kleine kapoen is er nog niet aan gewend dat ‘weggaan’ gevolgd wordt door ‘terugkomen’.
Het wordt pas helemaal interessant voor kinderen op de leeftijd van 12 tot 24 maand. Je kind gaat dan huilen als een manier om aandacht te vragen en om zo de omgeving te beïnvloeden. Afhankelijk van je reactie als ouder weet je kind je op deze leeftijd perfect te bespelen... Soms is even hard zijn de boodschap!
Kinderen tussen de leeftijd van 2 tot 3 jaar huilen vaak uit frustratie, boosheid, verdriet of ontreddering. Omdat ze iets niet kunnen of mogen doen of net omdat ze iets moeten doen wat ze niet willen doen... Denk maar aan in bad gaan, naar bed gaan, naar de opvang gaan, ... Het is de leeftijd van het “Proberen”! Kinderen gaan proberen om door middel van huilen hun wil door te drijven!
Kinderen die de leeftijd van 3 jaar hebben zijn in staat om zich voorstellingen en ideeën te vormen. Ze noemen dit het “Magisch denken”, het idee dat hun gedachten de werkelijkheid kunnen bespelen, dat dingen gebeuren omdat ze dit zelf graag willen! Door verkeerd begrepen te worden kan je kind zich afgewezen, angstig of boos voelen. Verbeelding is een deel van hun ontwikkeling... Ga hier gerust een stuk in mee! Waarom geen thee- kransje met de sprekende teddyberen? Of een potje "pak de dief" in de tuin? Je kind vraagt op deze moment om begripvolle, instemmende aandacht, maar ook om duidelijk en positief geformuleerde regels.
Zo... Dit verklaart al heel wat over de plotse huilbuien van je kleine wonder! Heb je vragen of wens je tips over het slapengaan of het huilgedrag van je baby? Laat het mij zeker weten!
See you next week,
Lise
Comments