top of page
Zoeken

Summertime..

De zomertijd komt er aan. Grote kans dus dat je grote of kleine kapoen een hekel heeft aan het veranderen van het uur. Voor hen is immers de wakkertijd de telt, tijd om wakker te worden, ongeacht wat de wijzers van de klok aangeven. Maar ja, de buitenwereld heeft nu eenmaal een begin- en einduur van de dag!


Bij de zomertijd gaat de klok een uurtje vooruit: 07u00 ‘s ochtends wordt dan 08u00. Goed kans dat je dus een tijdje de dag te laat begint en ook te laat weer moe bent. Het kost volwassenen al snel een week om te wennen aan een uur tijdsverschil, kleintjes hebben nog wat meer tijd nodig.

Het zomeruur komt niet alleen roet in het eten gooien er is ook een voordeel: doordat het steeds eerder licht wordt, zijn de kleintjes sowieso al steeds wat vroeger wakker of je kunt hen niet echt meer in dromenland krijgen na het ochtendkrieken.

Dat ene uurtje kan best een verschil maken in perceptie, in het krijgen van een slaapritme.  Is je kapoen een echte early bird en maakt dat ene uurtje niet uit? Kamp je nu met verschoven dagslaapjes of een bedtijd die niet wil vlotten? Dan is het tijd voor gewenning.Het samenspel der hormonen...

Slapen en wakker worden: het is een heel proces van biologische klokken en een spel der hormonen. (Zie sleep tight). Gewenning is hierbij een bepalende factor! Joepie want dat betekent dat je een en ander kunt sturen.

Is je baby/kind gewend om rond 19u00 te gaan slapen, dan is zijn lijfje hierop ingesteld. Voordat het goed en wel slaaptijd is, zijn allerlei processen aan het werk om het slapen daadwerkelijk mogelijk te maken. Leg je ineens je kind een uur later in bed, dan gaat dat geen effect sorteren: het verfijnde spel der hormonen treedt over een uurtje in werking en de ‘window of opportunity’ moet nog komen.

Het gevolg: je kind kan niet in slaap vallen of slechts moeizaam. Raakt gefrustreerd en boos en als je dit teveel gaat doordrukken is een negatieve slaapassociatie geboren. Slapen en wakker worden kun je dus niet afdwingen, het lijfje bepaalt. Maar….je kunt wel bijsturen.


Tijd voor de geleidelijke aanpak!

Het is tijd voor de geleidelijke aanpak. Door te schuiven met kwartiertjes laat je je kleine kapoen langzaam wennen aan het nieuwe uur en ritme. Dat begint bij bedtijd. Als je gewend bent je baby om 20u00 naar bed te brengen, dan is dat 21u00 in de zomertijd. Om 20u00 nieuwe tijd je baby naar bed brengen geeft dan een gefrustreerde baby die te wakker is om te slapen. Breng hem geleidelijk wat eerder naar bed, 20u45 - 20u30 - 20u15, steeds met een kwartiertje het ritme verschuiven in plaats van in een keer een uur. Totdat je bij de gewenste tijd bent, 20u00. Misschien ook de ideale moment om het ritme van je baby gewoon even een boost te geven in de juiste richting moest je hier toevallig reeds problemen me gehad hebben!


Veel succes met jullie kleine slapertjes!9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page