top of page
Zoeken

Sleep Tight Little One!

"Een droom van een baby", daar droomt iedere ouder van... Soms is het echter een "ver van mijn bed"- show! In deze post geef ik jullie graag enkele tips en de basis van het slapen mee...


Om te begrijpen waarom baby's huilen en wat we hieraan kunnen doen, moeten we even stil staan bij wat slaap nu eigenlijk betekend voor de baby.


Slaap

"Slaap is de periode van inactiviteit en afwezigheid van het wakend bewustzijn waarbij het lichaam tot rust komt." Dit wil niet zeggen dat de hersenen tijdens onze slaap verkeren in een passieve toestand... Slaap is eigenlijk een vrij complex fenomeen waarin de hersenen soms behoorlijk actief zijn.


Tijdens onze slaap doorlopen we veschillende slaapstadia, NREM- slaap (ondiep) en REM- slaap (diepe slaap). Als we deze slaapstadia achter elkaar doorlopen spreken we van een slaapcyclus. Gedurende de nacht doorlopen we verschillende aaneengeschakelde slaapcyclussen (een continu overgaan van lichte slaap naar diepe slaap naar lichte slaap naar…). Tijdens de slaap laden we nieuwe energie op en herstellen we van lichamelijke vermoeidheid. We verwerken ook indrukken en emoties van de voorbije dag.

Bij een volwassene duurt 1 slaapcyclus ongeveer 90minuten, bij een pasgeborene baby duurt 1 slaapcyclus maar 47minuten! En een baby tussen 3 en 8 maand heeft een slaapcyclus van 50 minuten. Met andere woorden: baby’s slapen meestal 45-50 minuten of een veelvoud daarvan. Ze slapen dus gedurende 100, 150 of 200 minuten voor ze weer wakker worden.


Slapen kan je leren... Het is vooral de verantwoordelijkheid van jou, als ouders, om je kind het slapen aan te leren!

Rust en Regelmaat

De basis van een goede slaap is "rust en regelmaat"! Dit is de eerste tip die gegeven wordt om een baby/kind een goede slaaphygiëne aan te leren. Het heeft namelijk echt een duidelijk effect op de slaap (ook voor ons!)! Maar wat houdt dit nu expliciet in?


"Rust" is vrij eenvoudig... Of toch niet! Rust betekent ook niet alleen een "stille" omgeving... Rust betekent meer respect hebben voor de noden van je baby... Beperk bezoekers of uitstapjes tot max 2/dag, meerdere uitjes kunnen namelijk zorgen voor overprikkeling van je kleine schat! Is je baby moe? Leg hem in zijn wiegje zodat hij rustig kan slapen. Haal de baby niet uit zijn slaap om op de arm te nemen, dit verstoort hun ritme en kan al snel zorgen voor slaapproblemen in de avond!

"Regelmaat" is in het begin niet altijd eenvoudig te vinden en vraagt wat tijd en aanpassing maar... Het loont. Je kan je baby van vrij jonge leeftijd reeds routines laten gewoon worden... Zoals een goede slaaproutine! Elke dag, op het zelfde uur, de zelfde routine! Eentje die goed werkt is; voor de laatste avondvoeding het bad-moment inlassen. Eventueel nadien wat skin-to-skin of een korte babymassage. Gevolgd door een goed voedingsmoment. En dan het bedje in... (al dan niet ingebakerd of in een slaapnestje!)


Consequentie

Slaap, een rustige en happy baby of kind... Iedereen droomt ervan! Als het gaat over de slaap van je kleine kapoen staat consequentie centraal! Wisselende signalen en handelingen zijn verwarrend voor je baby/kind en geven als gevolg dat je kapoen uiteindelijk niet meer weet wat je als ouder nu wilt of verlangt!


Consequentie staat centraal in de opvoeding (en het aanleren van de slaap) van je kleine kapoen!

De slaapomgeving

Zowel voor ons, maar zeker voor je baby, is de slaapomgeving erg van belang! Je baby lag in de buik in “foetushouding” (beentjes geplooid en opgetrokken, de rug lichtjes gekromd en de armpjes en handjes richting de mond), nu je baby geboren is, verwachten we dat hij onmiddellijk op zijn rug kan slapen (ifv wiegedood preventie). Voor een baby die een hele tijd een andere houding gewoon geweest is, is dit niet vanzelfsprekend. Je baby heeft nog weinig spierspanning ter hoogte van zijn nek waardoor de zwaartekracht je baby in een gewrongen houding dwingt, met het hoofd naar één zijde gedraaid, de armen slap naast het lichaam of naar boven naast het hoofd. Sommige (lees “veel”) baby’s ervaren dit als een stressvolle houding om te slapen met als gevolg… Veel huilen!


Wat kan je hier nu aan doen? Wel… Heel wat! Rugligging is namelijk niet de enige houding die je baby kan én mag aannemen...

* Ligt je baby in rugligging dan kan je bijvoorbeeld zorgen voor een klein bananen kussentje

dat je rond de baby kan leggen of gebruik maken van een nestje. Slaapt je baby nog steeds

onrustig op de rug dan kan je best starten met inbakeren.

Heb je een baby die niet zo hoog oploopt met rugligging?

* Geen paniek ook zijligging kan een veilige houding zijn voor je kleine kapoen! Zorg er dan

wel voor dat je baby ter hoogte van de rug steun krijgt. Leg je baby steeds meer gekanteld

naar de rug toe, met de bovenste schouder iets naar achter. Positioneer je baby zodat hij

niet kan doordraaien naar de buik.

En dan heb je nog die al omstreden buikligging! Deze positie wordt ten sterkste afgeraden om in te slapen in functie van wiegendood preventie. Maar… Eens je baby ouder is dan 4-6 maand zal hij zich toch op de buik draaien! Geen paniek… Zorg dan voor een veilige slaapomgeving (ademend matras, geen donsdeken onder leeftijd van 1 jaar, geen kussens, geen knuffeldieren aan het hoofdje van je baby, niet roken en voldoende verluchten, kamertemperatuur 18°C-20°C) en dan zal ook buikligging geen enkel probleem vormen!

Wanneer je baby wakker is, wordt spelen op de buik wel aangeraden! Je baby leert zijn hoofdje oprichten (wat goed is voor nekspieren), hij ontwikkelt stabiliteit in zijn ellebogen, schouders en romp, zijn rug, bil- én buikspieren worden samen geoefend wat aanzet geeft tot rollen, kruipen, zitten, staan,…


Inbakeren is het strak inwikkelen van je baby in een doek. Dit om de baby in zijn beweging te beperken en hem een veilig gevoel te geven.

Inbakeren

Inbakeren… Ook hierover wordt veel gezegd en geschreven… Ik hou het op feiten! Onderzoek wijst namelijk uit dat…

* Bij het inbakeren van premature baby’s een verbetering van neuromusculaire ontwikkeling

ontstaat. De stress vermindert en de motorische ontwikkeling verbeterd. * Bij op tijd pasgeboren baby’s ondervond men dat inbakeren een betere hulp bied dan

babymassage voor het tot rust brengen van je baby. Baby’s gaan minder huilen wat ook

zorgt voor minder stress bij de ouders. Inbakeren helpt pijnreductie (bv bij krampen, krijgen

van tandjes, …). Inbakeren verkleint ook de kans op wiegendood (minder afkoeling-

gevaar, baby’s slapen beter en altijd op de rug, ingebakerde baby’s gaan ook minder snel

omrollen). Ingebakerde baby’s slapen langer en rustige met als positief resultaat dat zij

beter uitgerust zijn.

Dus… hmm… Ik zie niet direct iets negatief! (Blogpost over inbaker technieken volgt, Je kan ook een afspraak boeken voor inbaker aanleren/afbouwen! Echte aanrader!)


Slaap Training

Na alles wat we dan al geprobeerd hebben om het je baby net iets aangenamer te maken… bestaat er ook nog de slaaptraining! Dit betekend zoveel als de slaap van je baby verbeteren door een ritme aan te leren. Easy no? Think again!

Ik denk dat deze stap zowat de moeilijkste stap is. Slaaptraining gaat namelijk gepaard met enige weerstand en vaak gedurende beperkte periode meer huilen.

Slaaptraining wordt over het algemeen aangeraden vanaf 6 maand.

Slaaptraining doe je best onder begeleiding van een slaapcoach voor de juiste steun en informatie.


Zie zo... Dit is al een goede basis voor een goede nachtrust! Wens je meer informatie over slaap en slaapcaching, kijk snel even verder op de website. En vooral...


Stay tuned voor een nieuw blogpost binnenkort!

Lise

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page