top of page
Zoeken

Sleep Secret 9: "Teamwork & consequentie!"

De laatste tip van deze maand... De tip die alle vorige tips in het niets laat verdwijnen als je het niet doet... Team work & consequentie!

Het is niet altijd vanzelfsprekend om met alle personen die met je kleintje in contact komen dezelfde handelingen aan te houden, maar... Het is oh zo van belang om over de slaap en opvoeding van je kapoen toch op dezelfde golflengte te zitten. (ja ook met je schoonouders en de crèche!)


Teamwork

Wanneer je jouw kleintje wil leren slapen is het van belang dat iedereen aan deze nieuwe routine meewerkt! Waarom?

Kleine baby's iets aanleren doe je door repetitief steeds dezelfde handelingen te herhalen, op situaties steeds de zelfde reacties te geven en je kleintje steeds op dezelfde manier te troosten. Dit kan dus enkel als iedereen die in contact komt met je kleintje deze stappen ook volgt! Een baby of jong kind vindt houvast in herkenning van patronen, het is dus aan ons om deze herkenning aan te bieden. Dit kan je dus enkel als iedereen in de omgeving van de baby dezelfde herkenning aanbiedt.


Consequentie

Is het nu bij slaaptraining of voor iets anders... De slaagkans hangt heel vaak af van hoe consequent je de nieuwe routine of handelingen toepast!

Eens je voor jezelf en je partner (en iedereen die in contact komt met je kapoen) hebt uitgemaakt welk pad jullie kiezen, is het de bedoeling dat je op dit pad blijft!

Wat ik hiermee bedoel is...Je kiest bijvoorbeeld om je kleintje te leren slapen via de shuffle methode? Als je dit 2 dagen doet en dan 2 dagen toch opnieuw je kleintje mee neemt naar je eigen bed om nadien toch terug te proberen hem/haar te laten slapen in zijn/haar eigen bed of kamer, zal dit niet lukken... Voor je kleintje is er geen consequentie in de handelingen en reacties die jij geeft als antwoord op zijn of haar huilgedrag... Chaos in de antwoorden = chaos bij je kapoen = chaos in huis!


Het telt voor zoveel meer dan slapen...

Dit is niet enkel van toepassing op gebied van slaap maar zeker ook op andere gebieden van het opvoeden! Denk maar aan kleintjes die weigeren te eten, je kapoen die steeds de kasten openmaakt en er alles wil uitnemen, je peuter die oma geen kus wil geven als hij bij haar aankomt, je kleuter die een hele fuzz maakt in de winkel omdat hij zijn favoriete koekje niet krijgt, je lagerschool kapoen die denkt dat hij de baas is in huis, je tiener die denkt dat om "24uur thuis" ook 02u mag zijn,....

Of ze nu jong of ouder zijn, kinderen hebben nood aan consequent, routines en gewoontes. Ze hebben het meeste aan ouders die op dezelfde lijn staan en aan het zelfde zeel trekken! Dus creëer binnen je gezin een zo goed mogelijke sfeer van rust en regelmaat, hou vast aan een goede routine, werk als een team en voer leuke rituelen in voor jullie en jullie kleintje(s) and then... STICK TO IT! Je zal zien... het loont de moeite!


Als jullie nu alle tips even samen legt heb je een goede basis voor de slaap van jullie kleine kapoenen! Ik wens jullie erg veel succes. hebben jullie echter nog vragen, opmerkingen of problemen? Aarzel niet om me te contacteren...


Groetjes Lise

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page