top of page
Zoeken

Sleep Secret 8: "Sleep- friendly"

We kunnen natuurlijk zoveel als mogelijk inzetten op een goede routine, goed bedtijdritueel en een vast ochtendritueel, we kunnen aandacht hebben voor de wakkertijden van onze kapoenen en hun slaapsignalen, we kunnen ervoor zorgen dat mama en papa ook rust vinden om dit over te zetten op onze kleintjes maar... Indien je alles juist doet maar je baby ligt niet comfortabel, de kamer is te koud of te warm, er is te veel licht of het is er te druk, zal je kleine ukkie nog steeds de slaap niet kunnen vinden! Dus een slaap- vriendelijke omgeving is een must have!


De babykamer

Het is echt super fijn om een kinderkamer in te richten en te ontwerpen, leuke kleuren, toffe stoffen, leuke speeltjes en sprekende decoratie stukken. Geen probleem maak de babykamer zo leuk en lief of zo stoer mogelijk, maar integreer toch enkele van de volgende elementen die jou de garantie geven de slaap van je kleintje te bevorderen:

  • Verf de muren in zachte, neutrale en bleke kleuren, probeer weg te blijven van rood, groen en zwart op de muren.

  • Zorg voor gedimd licht of een klein lampje voor de avond en nachten.

  • Zorg voor verduisterende gordijnen.

  • Temperatuur van de kamer bevindt zich best tussen 18-20°C.

  • Zorg voor niet te veel speelgoed op de kamer, dit is te stimulerend.

  • Blijf weg van drukke prints, kaders of stikkers op de muren.


Als je denkt aan het inrichten van een babykamer, die ook de slaap zal boosten, hou dan het beeld van een rustgevende welness in je hoofd en... voilà relaxing babyroom!


Het bed

Het bed voor een baby en jong kind hoort een spijlenbedje te zijn met een goed matras. Het matras moet luchtdoorlatend zijn en voldoende stevigheid bieden. Het is ook best hypoallergeen zonder chemische toevoegingen.

Voor het beddengoed kies je best voor katoen, bamboe of tencel.


Slaap- accessoires

De regel is dat een baby hoort te slapen in een "naakt" bedje. Wat inhoud geen knuffels, positioneringskussens, geen nestje en in sommige gevallen zelfs geen deken, enkel de slaapzak.

Beetje onrealistisch nee? Ook wij slapen graag knus en gezellig onder onze dekens met een comfortabel kussen en zachte lakens! Dit geldt ook voor onze baby's en jonge kinderen!


Slaapzak of inbakerdoek

Vaak komt de vraag vanaf wanneer mag een kleintje in een slaapzak slapen? Het antwoord is... Dit kan van zodra je thuis bent. Maar... Aan te raden is om je kleintje de eerste 4 tot 6 maand in te bakeren in een inbakerdoek. Dankzij de inbakerdoek leert een baby door zijn schrikreflex heen te slapen, hij ligt ook altijd lekker warm en veilig, kan niet draaien naar buikligging, slaapt langere dutjes en is ook veel rustiger bij het inslapen, want van maaiende armen en benen is er geen sprake. Zodra je kleintje uit de inbakerdoek groeit, kan je overschakelen naar een slaapzak.Babynest of positioneringskussen

Ook hierover is veeeeeel controversie! Niet echt nodig... Een baby heeft geborgenheid nodig om te kunnen slapen en functioneren. Wanneer de baby uit de buik, in een bedje gelegd wordt, is dit een enorme overgang. Het bed is kouder, ruwer, veel groter en oncomfortabeler dan mama's buik! Een beetje extra hulp om het bed te verkleinen en gezelliger te maken is dan ook zeker aan te raden. Dit kan aan de hand van een babynestje of positioneringskussentjes speciaal gemaakt voor baby's.


Knuffels of knuffeldoekjes

Ook knuffels en of knuffeldoekjes worden vaak afgeraden. Nu, een baby of jong kind heeft "iets" nodig om te leren zichzelf tot rust te brengen, en een knuffelbeer of knuffeldoekje kan hierbij erg handig zijn. Let wel op... Zorg ervoor dat je kiest voor katoenen, bamboe of tencel knuffels. Knuffelberen met plush zijn onveilig, de plush kan ingeademd worden door de baby en... laat ons zeggen, dat willen we liever niet! Zorg er ook voor dat je niet 10 knuffels in het bedje legt maar 1 of 2 is meer dan voldoende.


Deken of donsdeken.

Een deken is erg gezellig en ook baby's en jonge kinderen kunnen genieten van een dekentje. Er is maar 1 gouden regel; geen donsdeken voor de leeftijd van 1 jaar! Kies voor kleine baby's opnieuw voor katoen, bamboe, tencel of wol. Hoe natuurlijker de vezel hoe beter voor je kleintje.


Tutje

Een fopspeen of tutje kan ook onderdeel uitmaken van het "iets" dat de baby kan gebruiken om zichzelf tot rust te brengen! Zorg voor een gepast tutje per leeftijd!


Geluid en een geurtje

Ook geluid en geuren kunnen een positieve invloed hebben op de slaap van de baby. Een white noise machine kan een goede aankoop zijn, maar ook natuurgeluiden of repetitieve geluiden kunnen rustgevend zijn voor de baby.

En dan heb je nog geuren... Geur kan de slaap van de baby een boost gaan geven, denk maar aan geuren zoals lavendel, kamille, ylang ylang,... (Zie Aromatherapie voor baby's)


Nu zijn we er bijna... Als je alle tips van deze maand samenvoegt heb je al een mooie leidraad om je kleintje zalige nachten te geven en uitgeruste dagen. Alle tips samen zorgen voor de basis van goede slaap!

Stay tuned for the laste one, volgende maandag!


Succes! X

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page