top of page
Zoeken

Sleep secret 7: "Slow down"

Nieuwe week... Nieuwe tip! Elke nieuwe ouder krijgt een flinke portie stress op zin bord zodra dat kleine wonder geboren wordt. Met vermoeidheid van ouders en baby's tot gevolg. Niets nieuws waarschijnlijk, met een baby in huis is je slaap vaak onderbroken en is een ritme vaak moeilijk te vinden. Maar de vraag is, moet dit ook zo zijn? Leggen nieuwe ouders zichzelf soms niet te veel op waardoor stress een logisch gevolg is? Wist je dat het gemiddeld 18 maanden duurt voor mama’s zich weer helemaal oké voelen na hun bevalling? Dus om jezelf terug te vinden en je draai te vinden in jouw nieuwe rol als ouder, is "slowing down" op regelmatige tijdstippen geen overbodige luxe!


Newborn baby = newborn parents!

Niet enkel de baby is nieuw, ook jouw rol als ouder is compleet nieuw. Om je in deze rol terug te vinden moet je jezelf wat tijd geven. Heel vaak geraken mama's in de eerste weken tot maanden met hun baby snel gestresseerd en gefrustreerd. Het leven met een kleine ukkepuk is niet vanzelfsprekend! Je moet je kleintje leren kennen, de voeding moet opgang komen, het vinden van een ritme is niet altijd even gemakkelijk, je hebt sowieso minder slaap dan voordien, ... Maar er is ook een psychologische kant... Je leven krijgt een andere wending, je vrije tijd is geen vrije tijd meer, je partner is nu ook ouder en niet enkel jouw partner, je bent verantwoordelijke voor een nieuw leven, je wil alles perfect doen voor je kleine kapoentje of misschien kamp je met gevoelens van onmacht en of spijt.

Weet je wat... Al deze gevoelens zijn heel normaal. Het gevaar bestaat er hem natuurlijk in dat, als we continu in deze sfeer blijven hangen, we enkel maar meer stress ervaren en aan een getresseerde mama heeft een baby of kind natuurlijk niets! Geef jezelf dus tijd om in je nieuwe rol te groeien, met vallen en opstaan.


Heel wat slaap- en opvoedingsproblemen zijn toe te schrijven aan de stress bij of tussen de ouders of verzorgers van de baby. Dus...Gas terug en even rust voor jezelf ook!


Self- care is not a luxery but a necessity!

Self- care is nu een hot topic, maar het idee erachter is niet nieuw. Voor het grootste deel van de geschiedenis van de mens was zelfzorg het enige wat voor handen was, en bovendien van levensbelang. Vaak cijfer je jezelf als mama of ouder een beetje weg onder het moto "Alles voor mijn kleine spruit". Heel nobele ingesteldheid maar... Deze backfires nogal vaak. Kampt je baby met slaapproblemen, is het in slapen een ramp en kan je ook in de nacht geen weg met je kleine kapoen? Dan is het misschien niet slecht even de hand in eigen boezem te steken en te kijken in welke staat, en hoe, jij je kleintje benadert en reageert op zijn of haar gedrag. Indien je gestresseerd bent zal je kapoen dit ook oppikken en zal het des te moeilijker worden om je kleintje tot rust te brengen. Moet het "naar bed gaan" snel snel gebeuren omdat er op je agenda nog 10 andere huishoudelijke taken gepland staan? Zal je zien dat het "naar bed gaan" nu net langer zal duren en moeilijker zal verlopen!


In situaties als deze, en eigenlijk voor iedereen, mama of niet, is selfcare noodzakelijk! Vaak zien ouders hun tijd continu in functie van de kinderen. Tijd voor jezelf wordt maar zelden ingepland en gezien als luxe, terwijl tijd voor jezelf net noodzakelijk is.

Iedereen weet dat stress niet bijdraagt tot een goed functioneren maar je hiervan bewust worden is nog meer van belang met kinderen in huis!


Self- awareness, self- care, self- love and slowing down... But how???

Alles start met je bewust worden van je gedrag, je state of mind en bereid zijn hieraan iets te veranderen. Door self- care kan je de nodige rust vinden om je gedrag naar je kleintje toe te veranderen en ook je draagkracht te vergroten. Wat me- time is voor mij kan natuurlijk anders zijn voor jou! Of je nu rust vindt in het nemen van een lang bad, een wandeling alleen, gaan sporten of gewoon even een boek lezen, dat is niet van belang... De tijd nemen om dit te doen, is dat echter wel! Vaak zegt me "ik heb er gewoon geen tijd voor" maar dankzij ontspanning zal je merken dat alle andere dingen veel vlotter en sneller zullen verlopen en je dus door jouw me- time eerder tijd wint ipv te verliezen.


Dankzij zelfbewustzijn en zelfzorg creëer je ook liefde voor jezelf! En enkel als je jezelf graag ziet en aanvaardt hoe je bent kan je zorgen voor je kleine kapoen. Je wordt een zelfzekere mama of papa die tegen alles op kan! En is dat nu niet net wat we allemaal willen?

Dus stop met gehaastheid, stop met gejaagdheid, stop met wat "moet", stop met wat "hoort", ... Slow down en kijk even naar hoe je leven eruitziet en maak de nodige veranderingen om rust te vinden en in te plannen!


Voor velen is meditatie, mindfulness, yoga, ... Een goed hulpmiddel. Maar wens je het gewoon thuis aan te pakken? Doe dan thuis elke dag gedurende minimum 30 minuten even gewoon "iets" voor jezelf, en ja ook even bijslapen hoort hier bij! :)


Calmness brings Calmness

Als jijzelf innerlijke rust gevonden hebt, je zelfvertrouwen terug hebt opgepikt en vertrouwt in jouw band met je kleine kapoen zal je zien dat je de slaap van je kleintje kan aanpakken en dat dit vrij snel goed loopt. Kalmte en rust is namelijk besmettelijk! Indien jezelf rustig bent, zal je ook veel gemakkelijker je kleintje tot rust kunnen brengen.


Dus... Nu heb je een extra reden voor een dagje welness, een extra lang durend bad, een shopping namiddag, voor papa's een dag met "the boys" of gewoon enkele uurtjes extra slaap!

Als dit geen leuke tip is!


Succes!

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page