Vrijdag ging het nog over het bedtijdritueel, maar het is al even belangrijk een ochtendritueel te hebben. Zo weet je kleintje wanneer het nog nacht is, en dus nog tijd is om te slapen, en wanneer het dag is, en hij dus mag opstaan.
Op tijd opstaan
Je hebt soms heel goede redenen om nog lekker even te blijven liggen in je warme bed. Maar voor jonge baby's en kinderen is een vast "vroeg" uur om op te staan toch belangrijk, liefst voor 8 uur.
Je kan je kleine baby sneller en vlotter een dag- & nachtritme aanleren wanneer je optimaal gebruik kan maken van het buitenlicht! Dus vroeg, voor 8uur, opstaan & vroeg, rond 20 uur, gaan slapen.
Met oudere kinderen is het effect van dat kwartiertje extra slapen snel weg, als je vervolgens alleen maar loopt te rennen en te vliegen om alles op tijd klaar te krijgen!
Om deze twee redenen sta je dus beter op tijd op. Heb je ook graag 's morgens de tijd om jezelf en je kleine kapoen(en) rustig klaar te maken voor de crèche of school? Sta dan zelf liefst op voordat de rest van het gezin wakker is. Dan kun je in alle rust nog even tijd voor jezelf nemen. Dat maakt dat je met energie het ochtendritueel kunt beginnen.
Als je de kamer van je kleintje binnen gaat...
Bij het ochtend ritueel hoort dan ook een vaste "iets" dat je uit je slaap haalt. Bij volwassenen is dit vaak onze wekker (of je kleine ukkie! :)). Voor onze kleintjes ben jij de wekker. Doe dit dan ook op een fijne en duidelijke manier.
Ga de kamer binnen en spreek je kleintje aan tot hij/zij wakker wordt. Maak gebruik van het buitenlicht, dus doe de gordijnen open. Is het winter en nog donker 's morgens? Maak dan wat meer licht op de kamer, zodat het duidelijk is dat het ochtend is.
Gebruik maken van licht helpt je kleintje om het onderscheid te maken tussen nachtelijke bezoekjes van mama of papa, bij geen of schemer licht en het bezoekje om op te staan, buitenlicht of fel licht.
Maak een planning
Weet wat er de volgende dag op de planning staat zodat je jouw dag gericht en rustig kan beginnen. Geen plan, geen rust. Bedenk de avond ervoor wat er gedaan moet worden. Zorg er voor dat de ochtend en ochtendstappen elke dag wat in dezelfde volgorde verlopen. Opstaan - voeden - kleden - naar crèche/oma of opa/onthaalmoeder/...
Bereid jezelf voor
Ruim zo veel mogelijk op en zet zo veel mogelijk klaar de avond voorheen. Je zult merken hoe fijn het is om dan ’s ochtends beneden te komen. Geen flesjes die kwijt zijn, niet meer nadenken over het maken van de luiertas of boekentas, niet nadenken over de outfit van de kleine pruts of die van jou!
Hou je aan de regels
Hoe wil jij dat het ochtendritueel verloopt? Dit heb je zelf in de hand. Wil je dat iedereen aangekleed aan de ontbijttafel verschijnt? Sta je er alleen voor of is je partner ook thuis? Zijn er meerdere kinderen die klaargemaakt moeten worden? Rond welk uur moeten jullie bij de onthaalmoeder of grootouders zijn om vlot zelf op het werk te geraken? Stel een aantal duidelijke regels op, bespreek deze met je partner en grotere kinderen en zorg dat iedereen zich er aan houdt. Dan zijn de verwachtingen duidelijk en is er weinig mogelijkheid voor discussie of tegengeprutteld.
Accepteer dat er toch nog weleens wat mis gaat.
Dan doe je zo je best om je kleine kapoen een vast ochtendritueeltje aan te meten en ondanks al je voorzorgsmaatregelen kan er nog best iets misgaan. Niemand is perfect en baby's en kinderen zijn soms onvoorspelbaar. Accepteer het, laat het los. Het overkomt de beste. Door alle wel-gesmeerd-lopende ochtenden kun je beter incasseren.
Dankzij een ochtendritueel lanceer je jouw baby en/of kinderen voor een goede dag. Een ochtend ritueel geeft duidelijkheid en jullie kleine kapoenen weten wat van hen verwacht wordt en wat er zal gebeuren als de ochtend start. Een ochtendritueel geeft een hou vast en leert je baby om een goed ritme aan te nemen... Zoek dus snel een ochtendritueel dat voor jullie past en stick to it!
Veel succes!
Comments