top of page
Zoeken

Slapen op vakantie: Tips voor baby, peuter en kleuter!

De zon komt al her en der eens piepen! Het zit er weer aan te komen, onze welverdiende vakantie!

Maar van opwinding komt angst: de meeste ouders zijn vol van angst als de dag nadert, nadenken over alle mogelijke scenario's waar ze niet in staat zullen zijn om de kinderen een dutje te garanderen, of om op tijd naar bed te gaan.


Slapen in een andere omgeving is op zich al spannend. Laat het slaapritueel op vakantie daarom zoveel mogelijk hetzelfde verlopen als thuis. Wen thuis alvast met slapen in het reisbedje.

Voor kinderen is vakantie meestal een actieve periode: zwemmen, spelen, rennen en veel buiten zijn. Als het dan ook nog warm weer is, word je daar behoorlijk moe van. Kijk dan ook niet raar op als je kind midden op de dag ineens instort. Tijd om een rustig plekje op te zoeken...


Baby op vakantie: maak het slapen vertrouwd

Een baby slaapt het best in een vertrouwde omgeving. Dat geldt ook voor slapen op vakantie. Als je de mogelijkheid hebt, kun je dus het beste je eigen reisbedje, nestje,... meenemen. Gaat dat niet, neem dan in ieder geval wat vertrouwde spullen mee, zoals een slaapzak, inbakerdoek, knuffel, doekje, speeltje,... Het slapen in het reisbedje kun je vooraf thuis al een paar keer oefenen, zodat het een beetje bekend is. Ook het slapen in een tent of caravan kun je een paar keer op proef doen. In de tuin bijvoorbeeld, voor een middagdutje.


Moeite met slapen op vakantie

Heeft je baby moeite met slapen op vakantie, draag hem dan bij je in een doek of draagzak, laat hem ’s nachts naast je slapen of zet het reisbedje naast je eigen bed. Huilt hij de hele camping wakker? Dan is een eindje rijden in de buggy of de auto vaak de oplossing. Je kan deze "slechte" gewoontes thuis opnieuw aanpakken om af te leren.


Middagslaapje in de schaduw

De dutjes overdag kun je tijdens de vakantie zoveel mogelijk proberen handhaven. Zie het als een siësta, ook voor jezelf. Ga op het warmste deel van de dag even de schaduw in om een dutje te doen. Je kunt je baby op vakantie trouwens ook lekker buiten laten slapen: in de schaduw, in een reisbedje, onder de parasol op een matrasje, in een hangmatje of op een ligbed.


Peuter op vakantie

Peuters hebben vaak baat bij vaste rituelen. Dat geldt dus ook voor slapen op vakantie. Neem in ieder geval de vertrouwde knuffels mee. Lees voor het slapengaan een verhaaltje voor, als je dat thuis ook altijd doet. Is de situatie heel anders dan thuis, creëer dan een vakantieslaapritueel.

De slaaptijden kun je wel een beetje aanpassen aan de plaats waar je bent. In een warm land leg je je kind meestal niet om zeven uur in bed: dan is het nog veel te warm en te lawaaierig. Het is niet erg als slapen op vakantie een beetje anders gaat dan thuis.

Misschien valt je peuter nu wel steeds als een roosje in slaap, terwijl hij thuis altijd moeilijkheden heeft met inslapen. Dat kan komen doordat hij moe is van de nieuwe indrukken en het spelen in de zon.


Kleuter op vakantie

Ook voor een kleuter zijn het drukke dagen in de vakantie. Er komt van alles op hem af: nieuwe vriendjes, zwemmen en spelen. ’s Avonds kan een kleuter dan ook behoorlijk uitgeteld zijn. Kijk naar je kind en als je ziet dat hij echt moe is, leg je hem in bed.

Zo niet, dan geeft het niets om het in de vakantie af en toe wat later te maken. En zelfs een kleuter kan nog wel eens een middagslaapje nodig hebben tijdens zo’n inspannende vakantiedag. Lekker laten gaan, dan kan hij ’s avonds weer wat langer opblijven.


Tips

  • Slaapt je kind in de vakantie bij jullie op de kamer of in bed? Bouw dat dan thuis weer zorgvuldig af. Zoiets is vaak niet in één keer terug te draaien!

  • Als je peuter dwars ligt en wil hij per se niet slapen op vakantie? Zet hem in de buggy en ga een eind wandelen, dan vallen zijn oogjes misschien vanzelf dicht.

  • Als je ’s avonds met zijn allen uit eten wilt, laat je peuter dan ’s middags extra lang slapen, dan kan hij er even tegen.

  • Maak je geen zorgen als je baby nu iets minder (of meer) slaapt, in principe slaapt een kind zoveel als hij nodig heeft.

  • Om te voorkomen dat je kind ondanks de vermoeidheid toch weer vroeg wakker wordt omdat het al vroeg licht is, kun je zijn kamertje of tentje een beetje verduisteren met een handdoek of deken.

  • Een kind kan tijdens een vakantie zoveel indrukken opdoen, dat hij simpelweg te moe is om rustig in slaap te vallen. Doe het in dat geval een paar dagen wat kalmer aan (minder uitstapjes en zo) of zorg voor een rustig moment voor het slapengaan.

  • Heb je een paar uur tijdsverschil op je vakantiebestemming, laat dan één van de horloges op de Belgische tijd staan. Zo weet je wat je kind of jijzelf normaal gesproken op dit tijdstip zou doen...

En vooral... Laat het allemaal een beetje los! Het is vakantie voor iedereen! Als je stikte routine plots wat verloren gaat, kan je deze gewoon terug oppikken eens terug thuis... Eerst... genieten!


Have a great trip!


684 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page