top of page
Zoeken

"Is het nu ja of nee?" Het belang van consequentie...

Het is soms echt niet gemakkelijk... Elke dag dezelfde routine aanhouden, rust en regelmaat creëren voor je kleine kapoen, steeds dezelfde energie steken in de reacties die je geeft aan het gedrag van je kleintje, ...

Het is een hele opgave! Maar dat is nu natuurlijk waar ouderschap toch een groot deel rond draait... Het is een serieus werkje, een fulltime job als het ware! We doen dit natuurlijk met hart en ziel, liefde en erg veel geduld en diegene die zegt dat het bij hen "vanzelf" gaat... hmmm... Ik stel er mij zeker vragen bij! (Lier, Liar pants on fire :p)

Om alles binnen het ouderschap toch in goede banen te laten lopen is consequent zijn één van de belangrijkste pijlers!

Iedere ouder "hoopt" op een goede slaper...

Dit is een klassieker die ik elke keer opnieuw hoor bij mijn zwangere ouders... "Ik hoop dat die van mij een goede slaper wordt". Een goede slaper creëer je zelf! Aha... Als dat geen leuk weetje is! Hoe doe je dit nu precies? (zie Sleep tight little one)

1. Hou rekening met de slaapcyclus van je kleintje

2. Heb oog voor de vermoeidheidssignalen van je baby

3. Denk aan de wakkertijden!

4. Hoe ziet de slaapomgeving eruit?

5. Heb je al een goed bedtijdritueel?

6. Zitten je slaapassociaties wel goed?

7. Is er voldoende rust en regelmaat?

8. En vooral... DOE JE AL DEZE STAPPEN CONSEQUENT?


Wat als het toch allemaal niet zo vlot verloopt?

Voor kleine kapoenen is de grote boze buitenwereld nogal een aanpassing! Voor hen is de wereld rondom hen echt chaos... Tenzij jij, als ouder, hierin wat routine en regelmaat brengt... Vanaf zo'n 19 weken (4-5 maand) herkende je kleintje "gebeurtenissen" om hem heen! Zodra hij de 26 weken (6-7 maand) bereikt, kan hij deze kleine gebeurtenissen aan elkaar schakelen en ziet hij "relaties" tussen deze gebeurtenissen.

Nu... Als alle gebeurtenissen chaotisch verlopen en deze nooit dezelfde uitwerking kennen, kan je kleintje de relatie tussen verschillende gebeurtenissen niet leggen. Dit geeft chaos en onrust bij je kleintje met als gevolg... ontredderdheid, huilen, slaapproblemen, voedingsproblemen, ... kortom... "een moeilijke baby"

Voorspelbaarheid, regelmaat gedurende de dag en nacht en voldoende rustmomenten geven je kleintje een houvast.

"Ik doe toch al alles goed en nu lukt het nog niet?!". Heel vaak is dit het gevolg van inconsequent zijn.

Wil je hen dit nu gaan leren? Dan moet je de nieuwe routines en handelingen CONSEQUENT gaan uitvoeren. Wijk je af van je patroon... wordt het opnieuw chaos en is het kleintje, en vaak jij zelf ook, het noorden weer kwijt!


Slaaptraining

Het noorden kwijt zijn is vaak wat er gebeurd bij de slaaptraining. Bij de training krijgt je kleintje een heel andere ritme en een andere routine aangeleerd... Dit zorgt in eerste instantie voor wat verzet want, je kleintje is chaos gewoon en nu komt er ritme, dit is even wennen en vraagt een zeker aanpassingsperiode.

Om je kleintje zo snel mogelijk de nieuwe routine te laten volgen is CONSEQUENTIE KEY!

Eens je voor jezelf en je partner (en iedereen die in contact komt met je kapoen) hebt uitgemaakt welk pad jullie kiezen, is het de bedoeling dat je op dit pad blijft!

Wat ik hiermee bedoel is...

Je kiest bijvoorbeeld om je kleintje gecontroleerd te laten huilen (4 min regel), als je dit 2 dagen doet en dan 2 dagen toch opnieuw je kleintje mee neemt naar je eigen bed om nadien toch terug te proberen hem/haar te laten slapen in zijn/haar eigen bed of kamer, zal dit niet lukken... Voor je kleintje is er geen consequentie in de handelingen en reacties die jij geeft als antwoord op zijn of haar huilgedrag... Chaos in de antwoorden = chaos bij je kapoen = chaos in huis!


Niet enkel bij het slapen...

Dit is niet enkel van toepassing op gebied van slaap maar zeker ook op andere gebieden van het opvoeden! Denk maar aan kleintjes die weigeren te eten, je kapoen die steeds de kasten openmaakt en er alles wil uitnemen, je peuter die oma geen kus wil geven als hij bij haar aankomt, je kleuter die een hele fuzz maakt in de winkel omdat hij zijn favoriete koekje niet krijgt, je lagerschool kapoen die denkt dat hij de baas is in huis, je tiener die denkt dat om "24uur thuis" ook 02u mag zijn,....


Iedereen heeft nood aan structuur en het consequent opvolgen van routines en gewoontes die worden opgelegd of werken voor jezelf. Denk maar aan je eigen job...

Een gouden tip... Creëer binnen je gezin een zo goed mogelijke sfeer van rust en regelmaat, hou vast aan een goede routine en voer leuke rituelen in voor jou en je kleintje and then... STICK TO IT! Je zal zien... Het geeft rust aan je kleine wonder, rust aan jezelf en je andere huisgenoten en vooral veel plezier in huis!

Tot een volgende slaaptip...

Groetjes,

Lise

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page