Het is soms niet gemakkelijk... De slapeloze nachten, het eindeloos zoeken naar de reden van het huilen, het steeds opnieuw uitvinden van manieren om je kleintje te sussen. Heel veel ouders hebben vroeg of laat te maken met een hypersensitieve, prikkelbare baby, hetzij reeds van bij geboorte of op iets oudere leeftijd.
Typisch voor deze kleintjes is het ontroostbaar zijn, ook al haal je alles uit de kast... Hieronder vind je 15 tips die je helpen om ook prikkelbare baby's in dromenland te krijgen...
1. Slaap verwekt slaap
Het is al vaker bewezen: "Hoe meer je baby slaapt, hoe meer je baby slaapt!". Heel vaak denkt men dat een baby niet wil slapen, omdat hij simpelweg niet moe is. Maar bijna altijd is het omgekeerde waar. Een baby die de slaap niet kan vatten is veel vaker oververmoeid ipv helemaal niet moe. De regel dat je best je baby een hele dag wakker houdt, zodat hij 's nachts zou slapen zorgt dus in de meeste gevallen voor nog meer slaapproblemen. Inzetten op slaap is dus van belang!
Hoe meer je baby slaapt, hoe meer je baby slaapt
2. Leer de slaapsignalen van je baby kennen
Het is niet altijd gemakkelijk, bij overprikkelde baby's, om de slaapsignalen nog goed te gaan herkennen. Heel vaak reageren we hierdoor te laat en komt hij in een fase van oververmoeidheid, dan wordt het erg moeilijk voor je kleintje om de slaap te vatten. Er is steeds een venster, een ruimte, waarin het ideaal is om je kleintje te slapen te leggen, namelijk net voor de grens van de oververmoeidheid! (zie blogpost het perfecte moment om je baby in bed te leggen)
3. Weet dat slaap belangrijk is
Dat slaap van levensbelang is, kan een belangrijke wetenschap zijn om jou gemotiveerd te houden tijdens de slaaptraining van je kleintje. Heel vaak zie je dat ouders niet willen dat hun baby huilt en hiervoor of hierdoor offeren ze ook zelf hun rust en slaap op. Maar slaap is zo noodzakelijk voor iedereen, dat het belangrijk is om actie te ondernemen. Ook al wil dit zeggen dat er een vorm van huilen aan te pas zal komen en gaat dit in tegen jouw originele opvattingen of ideeën of oordeel van anderen! Als je kiest voor vormen van attachment parenting en je slaapt met een baby op de buik of samen in bed en dit werkt voor jullie, dan is dit fantastisch... Maar deze blog is vooral voor ouders waar het niet mogelijk is, niet aangewezen is om zo nabij te zijn of het de baby echt niet helpt! Weet dan dat het ok is om jezelf de toestemming te geven om slaap een prioriteit te maken voor jou en jouw baby! Ook ik ben een voorstander van vredevol, liefdevol en respectvol ouderschap maar soms zijn de ideeën of overtuigingen waar we voor pleiten niet altijd realistisch of haalbaar!
Ook ik verdiepte me in de onderzoeken rond huilen en stress bij de baby...
Wanneer een baby huilt, stijgen de cortisol- levels zowel bij de mama als bij de baby. Zodra de baby stopt met huilen, dalen de cortisol- levels bij de mama maar bij de baby... blijven de levels hoog. De baby blijft in een staat van stress en hyperalertheid, hij stopt het huilen om energie te sparen om te overleven. Dit ziet men bij de cry it out methode. MAAR... Indien je baby, door continue interventie om het huilen te beperken, te weinig of geen slaap krijgt is ook dit schadelijk voor de hersenen, groei en ontwikkeling. Op deze momenten is het niet enkel de mama die wanhopig moe is maar ook de baby. Dit is het tijdstip waarop we de noden van de baby moeten laten voor gaan op alle overtuigingen of ideeën die we origineel hadden en doen wat het het beste is voor hem, want dat is op zo'n moment slaap!
4. Stop het schuldgevoel
Jouw baby heeft niets aan een gestresseerde en gefrustreerde mama die niet voor zichzelf zorgt. Jouw baby heeft een goed functionerende mama nodig. Zorg voor je eigen noden eerst, zo kan je er nadien zijn voor je kleintje! Weent jouw baby als jij moet eten? Eet dan eerst! Weent jouw baby wanneer jij moet douchen? Douche dan eerst! Moet je bijslapen? Neem gerust eens wat gas terug en schakel zoveel hulp in als jij nodig acht. Slaaptekort is een vorm van kwelling, niet alleen voor jou maar ook voor je baby. Weet dat je aan de hand van slaaptraining door deze moeilijke periode heen kan geraken, het is dus van voorbijgaande aard, als je je laat helpen!
Laat je ook vooral niet de kast opjagen door iedereen om je geen, aan schuld en verwijten hebben we geen boodschap!
5. Luister naar je intuïtie
Jouw intuïtie volgen is natuurlijk niet zo gemakkelijk als je reeds oververmoeid bent! Maar... Zoek uit wat werkt voor jou en jouw baby en dat zal je al een hele stap vooruit helpen. Er is geen enkele methode, overtuiging of groepering de juiste... Er zijn er gewoon veel goede! Jij kiest hieruit wat werkt voor jou en waar je jouw goed bij voelt. Je zal jouw intuïtie ontwikkelen door trial & error. En laten we dit nu net gaan bekrachtigen als mama's onder elkaar!
There never was and never will be a right way of parenting, but there are many great ways!
6. Creëer een dagelijkse flow en routine.
Zorg gedurende jouw dag voor zoveel mogelijk voorspelbaarheid voor je kleintje. Dit bekom je door het invoeren van regelmaat in je dagelijkse flow. Maak ook gebruik van ankermomenten in de dag. Ankers zijn momenten die echt centraal staan in jouw dag: Het opstaan en ontbijten, het avondritueel en bedtijd, de thuiskomst van papa, de dagelijkse wandeling, ... Voor sommige baby's is een dagroutine van belang om goed te functioneren, voor anderen maakt dit weinig uit. Heb jij een baby waar go with the flow geen probleem is? Super! Merk je veel onrust, prikkelbaarheid en hyperalertheid bij je kleintje... dan is routine, en hoe consequent je deze toepast, al een grote hulp!
7. Zorg voor lichamelijke ontspannen bij de baby
Een gespannen lichaam komt moeilijk tot rust. Heb jij een overprikkelde baby, zorg dan voor lichamelijke ontspanning... Geef je kleintje een ontspannend badje, richt een babymassage momentje in, doe aan baby yoga, ... Een ontspannen lichaampje zal zich sneller aan de slaap overgeven.
8. Maak gebruik van ontspannende geuren.
Ongetwijfeld zal de geur van mama de meest rustgevend zijn voor onze kleine kanjers! Slaap daarom zelf eens met de knuffel van je kleintje, om deze nadien terug bij hem te leggen. Wikkel jouw baby in een inbakerdoek die je reeds enkele uren bij jou heb genomen,...
Maar ook tijdens het bad- of massage moment kan je gebruik maken van relaterende geuren, in vorm van kaarsen of verdampers (Zie post over aromatherapie).
9. E.A.S.Y.
Probeer je dagroutine op te bouwen volgens de E.A.S.Y methode. E staat voor Eat, A staat voor Awake, S staat voor Sleep en Y staat voor You! Deze methode stelt dat het beter is om na het ontwaken onmiddellijk te voeden, dan speeltijd in te lassen alvorens opnieuw te gaan slapen. Op deze manier wordt de voeding geen vorm van slaapassociatie. Het is de bedoeling dat je kleintje een gezonde slaapassociaties oppikt en voeding valt hier niet echt onder. Misschien het belangrijkste voor jou, als mama, is de You! Want tijdens de slaapfase is het de bedoeling dat er een beetje me-time ingelast wordt. Want zoals hier boven vermeld... Je baby heeft het meest aan jou, als je goed voor jezelf zorgt.
10. Boertje en een verse luier.
Dit lijkt me vrij duidelijk... Een kleintje zal moeilijk inslaap vallen als er nog wat lucht in de weg zit. Laat je baby dan ook goed opvoeren en ververs de luier voor het slapen gaan.
11. Zorg voor de juiste temperatuur
We denken nogal vaak dat een kleintje nood heeft aan een goed verwarmde ruimte. Maar niets is minder waar. Onderzoek toonde aan dat baby's, kinderen en zelfs volwassenen beter slapen in koelere temperaturen.
12. Zorg voor een donkere kamer.
Probeer de kamer van je kleintje zo donker mogelijk te maken. Je hoeft helemaal geen schrik te hebben als jouw baby overdag in een donkere ruimte slaapt, hij zal zeker het verschil leren tussen dag en nacht. Het dag-nachtritme komt tot ontwikkeling tussen de 7 en 12 weken. Onze hersenen zijn voorzien van celletjes die het verschil tussen dag en nacht herkennen.
13. Help je baby slaperig worden
Zachtjes aaien, wiegen, op de arm houden, knuffelen,... Alles is goed om je baby slaperig te maken. Maar let op... Slaperig, niet slapend! Doe deze handelingen dan ook kortstondig tot je ziet dat je baby stilaan begint in te dommelen en dan leg je hem neer. Zo is je baby rustig en slaperig maar nog wakker genoeg om verder zelf in slaap te vallen. Doe je dit niet en help je jouw kleintje helemaal in slaap? Dan zal je dit elke keer moeten doen wanneer hij wakker wordt, omdat hij jou en/of jouw handelingen nodig heeft om terug in te slapen.
14. Observeer je kleintje en zijn voorkeuren.
Elke baby is uniek en anders in de zaken die hij fijn en niet fijn vindt. Door trail and error kan je uitzoeken wat je kleintje fijn vindt om tot rust te komen en in slaap te kunnen vallen. Jonge baby's komen vaak tot rust na een badje of babymassage, wiegen, knuffelen, ... Een oudere kapoen zal dan weer het spelen in bad en het voorlezen van een verhaaltje erg rustgevend vinden. Er zijn ook kleintjes die de aanwezigheid van hun mama of papa overstimulerend vinden! Dit zijn kleintjes die zichzelf beter in slaap "huilen of zeuren" ipv "geholpen" te worden door hun mama.
15. Vertrouw en ontcijfer het huilgedrag van je baby en reageer hier gepast op.
Je zal nogal snel boze blikken krijgen als je vertelt dat jou kleintje zichzelf in slaap huilt of zeurt... Er is natuurlijk een groot verschil in de intensiteit en de reden van het huilen bij een baby. Moe slaperig huilen, is namelijk niet hetzelfde als huilen van pijn of angst. Het is in de literatuur beschreven dat baby's de kans moeten krijgen om hun "energie" kwijt te raken door huilen. Voor baby's die het nodig hebben om er "eens alles uit te laten" is het dan ook beter dat je hen de ruimte geeft om zichzelf tot rust te brengen en in slaap te vallen zonder al te veel te storen.
Hier zijn enkele woorden van Magda Gerber (Opvoedster voor ouders met jonge kinderen in de USA en staat erom bekend ouders en zorgverleners te leren hoe ze baby's kunnen begrijpen en hoe ze vanaf de geboorte respectvol met hen kunnen omgaan):
Sometimes a chance from wakefulness to sleep and vice-versa, are vulnerable transition times... A very young baby may cry to discharge energy...
Crying must be responded to. But how is a more complicated issue. To follow the advice, "Do not let your baby cry", is practically impossible...
At times, the harder a mother or father tries to stop the baby's crying, the more anxious everyone becomes...
Remember crying is a baby's language... Acknowledge the emotion your baby is expressing. Let him know he has communicated.
Hopelijk geeft dit jou een inzicht en een andere kijk op omgaan met hyperactieve, hypersensitieve, prikkelbare baby's. Niets is black and white... Dus blijf erin geloven en ga ervoor! Laat jou niet uit het lood slaan door veroordelende kritiek en laat je niet uit je zen- houding halen eens je een keuze gemaakt hebt, want vergeet niet... Je baby heeft jou, gezond en wel, nodig om er voor hem te zijn... Ook al is dit niet altijd in de manier die je oorspronkelijk vooropstelde.
Comments