top of page
Zoeken

Een kwestie van gezond verstand...

Deze ochtend bij het ontbijt las ik de online krant... Een groot artikel over de "babyindustrie"! Mijn haren kwamen al weer recht en het was nog maar 8u. De media kan niets anders dan zaken in een negatief daglicht plaatsen en aandacht geven aan zaken die de aandacht niet verdienen... Geen wonder dat je als jonge ouder ineens het bos door de bomen niet meer ziet! De media heeft geen idee hoeveel invloed zij hebben want "Als het in de krant staat zal het wel kloppen, die hebben dat toch moeten onderzoeken?". Maar niets is minder waar... Eén ding waarover ik het met de kranten wel eens kan zijn, de babyindustrie is a million dollar business en iedereen wil er een graantje uit meepikken! Dus is het aan jou om hierin je gezond verstand te gebruiken!


Het gevaar van extreme ideeën

Iedereen, of bijna iedereen, heeft er al van gehoord. Binnen de babyindustrie circuleren er heel wat groeperingen of enkelingen met zware overtuigingen, zogezegd gestaafd door wetenschappelijk onderzoek en gevolgd door duizenden. Dit kan gaan van voedingsadviezen, slaapadviezen tot opvoedingsadviezen en verder. Niets mis mee, als je hier nuchter tegenaan kijkt... Het wordt wel gevaarlijk als je dit blindelings gaat volgen. Waarom? Extreme ideeën zijn wat ze zijn, extreem! Wat men binnen deze overtuigingen nogal vaak eens vergeet is dat niemand gelijk is, jij niet als ouder en als zeker jouw pasgeboren kleine wonder niet! Indien je deze theorieën effectief zou kunnen toepassen op ELK kind, zou deze techniek toch de enige zijn die nog gebruikt wordt?! Maar neen... Wat vergeten we hier... Is ons gezond verstand! Wat volgens wetenschappelijk onderzoek als "het beste voor je kind" wordt omschreven is niet noodzakelijk het beste voor JOUW kind of JOUW situatie!

Maakt dit jou dan als een slechte ouder? Helllll NO! Dit maakt van jou juist een goede, nadenkende, "ik heb het beste voor met mijn kind" ouder! Wat in mijn ogen veel beter is dan het blindelings volgen in ideeën waar zowel jij als je baby niet gelukkig van worden! Nog niet overtuigd? Zoek binnen deze groeperingen maar eens naar een constructief & helpend antwoord indien hun theorieën of ideeën niet werken bij jouw baby... Want deze zijn er niet!


Het gevaar van babyproducten

Natuurlijk wil je het beste van het beste voor je kleine ukkepuk! Zoals het mooiste bed, matras en deken of de beste monitor op de markt of de fles die jou beloofd dat je baby geen krampen zal krijgen of ... Wie zou hem nu niet laten vangen? Ik bedoel, ze beloven jou het beste én dat is nu net waarnaar je opzoek bent! Ook hier is het aan te raden een beetje gezond verstand te gebruiken... Bij de tweede keer ouder worden laat je jezelf al niet meer zo gemakkelijk foppen! De industrie leeft dan ook van de jonge ouders die, niets vermoedend, begeleid worden door een lieve dame of heer in de winkel die hen alles laat zien wat ze ZEKER NODIG hebben voor de komst van hun kleintje! Het is nooit slecht om toch op voorhand al eens een babbeltje te doen met je vroedvrouw, babyplanner, zus, mama of goede vriendin die toch hierin al wat meer ervaring hebben! Het kan je honderden tot duizenden euro's uitsparen die je zeker nog kan gebruiken eens je kleine kapoen geboren is!


Het gevaar van incorrecte begeleiding

Al van voor, en zeker tijdens, je zwangerschap is het toch van belang dat je goed begeleid wordt! Alles start met een goed matchende gynaecoloog. Laat je niet vangen door aanbevelingen of "mijn mama of vriendin gaat ook bij die arts"... Indien jouw gevoel bij deze arts niet goed zit, ga dan opzoek naar een arts die je wel ligt! Want ook hier geldt opnieuw een kwestie van gezond verstand... Wat voor jou past, past niet noodzakelijk voor je mama of vriendin!

Ook van belang is een goede vroedvrouw of babyplanner die je kan begeleiden tijdens jouw zwangerschap. Iemand die een beetje aanvoelt als je vriendin maar toch ook de kennis heeft om je te helpen tijdens je zwangerschap en je voort bereiden op de komst van je kleine kapoen!

En dan is het zover... Je kleintje is geboren en dan gaat er een waaier aan goedbedoelde helpende handen open... De kinderarts, de osteopaat, je mama/schoonmama, je zus, je vriendin, de apotheker, de vroedvrouw aan huis, kind & gezin, ... Ieder met zijn eigen ideeën en ervaringen! En hier loopt het vaak mis... Je gezond verstand komt op een laag pitje staan want je bent moe, emotioneel en heel onzeker in je nieuwe rol. Je wil alle adviezen wel opvolgen maar ze zijn zo tegenstrijdig, wat moet je nu doen? Geloven in je eigen kracht! Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk... Het is niet slecht je te omringen met je vroedvrouw met wie je een goede klik had, je mama/schoonmama/oma/zus/vriendin bij wie je je hart kan luchten en jou niet overstelpt met de "bij mij..."- verhalen! En nog belangrijker... Communiceer met je partner! Jullie doen dit samen en beiden jullie meningen zijn van tel... en geloof me, als jullie geloven in elkaars kracht, jullie laten omringen door personen die kennis hebben en die je kan vertrouwen... dan kan je spreken van een kwestie van gezond verstand!


Ik denk dat het punt dat ik wou maken duidelijk is... Niets is kant en klaar, niets is vooraf te beslissen... Niet je voorbereiding op de bevalling en de komst van je kleintje, niet je opvoedingsideeën, niet het voedingstraject van je baby, niet de slaap van je baby, ... Het is zeker niet slecht om tijdens jouw zwangerschap, of zelfs ervoor, je in te lezen of te laten begeleiden in "alles" wat de babywereld rijk is en het dan los te laten... Het belangrijkste is dat ieder kind en ieder nieuw gezin uniek is... Gebruik je gezond verstand en alvorens alle theorieën, producten en overtuigingen te willen toepassen op jouw baby, leer je baby eerst kennen, leer jezelf kennen als ouder, leer je partner kennen als ouder en als je weet wie iedereen is... Past dan de dingen toe die passen bij jullie unieke situatie en jullie unieke baby... Als je dit kan bekomen zal je zien dat alles veel vlotter verloopt en dat is de kwestie van een gezond verstand!

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page