top of page
Zoeken

De woelige zee van temperamenten...

Ja ja... Ook baby's worden geboren met een temperament! De ene al een beetje heviger dan de andere... Als het aankomt op het temperament van je baby bekijk je het best als volgende: je baby als een boot en zijn temperament als de zee waarop hij vaart. Baby's met een stabiele boot (goed zelf kalmerende vermogen) op een zachte zee (een rustig temperament) varen gemakkelijk door het eerste jaar. Maar onstabiele boten (slecht zelf kalmerend vermogen) of rotsachtige zeeën (uitdagend temperament) zorgen ervoor dat baby's geneigd zijn om in huilen over te gaan door het tumult van sensaties van de dag.

Gelukkig ... de meeste baby's zijn mild getemperd!


Gematigd temperament: een wandeling in het park

Zacht van de eerste dagen van het leven, deze baby’s geven op een milde manier aan wat ze willen zeggen, het is bijna alsof ze het vragen: "Mama alstublieft, het is hier een beetje te licht!"

Deze kleine 'surfer dudes' hebben er geen moeite mee om de gekte van de wereld op de hielen te zitten.

Dankzij hun goed kalmerend vermogen zijn zij snel te troosten itv opschikken.


Uitdagend temperament: kleine baby's met grote persoonlijkheden

Sommige baby’s zijn supergevoelig voor geluid en kunnen hiervan plotselinge schikken. Als deze kapoenen verschieten, huilen ze met oorverdovende kracht.

Bij deze toch al iets temperament vollere baby's kan het troosten twee kanten opgaan...De ene baby kan uiteindelijk zijn eigen ongemakken stillen, en de andere baby is niet meer te stoppen eens het gehuil aan het rollen gaat!

Deze niet te stoppen baby’s zijn moeilijk omdat hun persoonlijkheid te groot is om mee om te gaan. Ze krijgen vaak grappige bijnamen van ouders die proberen te lachen - in plaats van te huilen - tijdens de moeilijke dagen en nachten. Typische namen zijn “drama- queen”, “over- actor”,…


Deze groep baby's heeft echter flink wat baat bij het afschermen van te veel prikkels, veel regelmaat en rust! Krijgt je kleintje toch een huilbui? Niet paniekeren, blijf hier zelf rustig onder en troost je kleintje tot het scherpe kantje van het huilen eraf is. Ga niet "over"troosten, anders creëer je een situatie waarin je kleintje niet leert zichzelf tot rust te brengen maar leert jou nodig te hebben om rust te vinden.


Gevoelige temperament: fragiele baby's

Zoals je extra gevoelige vrienden of familieleden hebt, die geïrriteerd raken door geluiden, rommelige kamers of sterke geuren… Zo hebben gevoelige pasgeborenen de neiging om te springen wanneer de telefoon overgaat of de smaak van lanoline op de tepel irriteert.

Alert en puur zoals ze zijn, deze baby's staan ​​open voor alles om hen heen ... en hebben grote moeite zichzelf te kalmeren zodra het huilen begint.


Bij deze baby's is het niet zozeer temperament vol huilen van het verschieten maar eerder geïrriteerd huilen omdat ze uit hun normale doen gehaald zijn of ze iets tegenkomen wat ze niet fijn vinden of lusten. Deze baby's worden ervaren als zeurende baby's die snel "ongelukkig" zijn. Voor hen geld opnieuw dat routine een houvast zal creëren waarbinnen de baby zich veilig voelt... Je hoort je baby ook opnieuw te troosten als hij in overdrive gaat maar... Zeurt je baby omdat er iets is wat hem niet aanstaat? Dan hoef je hier niet altijd onmiddellijk aandacht aan te geven. Deze baby's leren op die manier dat sommige zaken echt helemaal zo erg nog niet zijn...


Intense temperament: ergens tussen passie ... en explosie!

Alle baby's ervaren flitsen van frustratie. Kalme kinderen nemen deze zoals ze komen, maar intense baby's hebben de neiging te ontploffen. Het is alsof de "vonken" van elke frustratie in het "dynamiet" vallen van hun vluchtige temperamenten ... en boeeem!

En zodra deze baby's huilen, kan het stoppen van het huilen moeilijk zijn, zelfs als ze krijgen wat ze lijken te willen.


Deze explosieve baby's zijn geen zaagjes, ze zijn geen zeurpieten maar vol uit explosieve krijsers! Ze gaan zoals snelle wagens van 0 naar 100 in letterlijk seconden! Je krijgt deze ukkies ook niet onmiddellijk getroost. Ze gaan steeds zo fel in overdrive dat troosten soms erg vermoeiend en moeilijk kan zijn. Deze kleintjes hebben er vaak baat bij om het eerst even uit te krijsen, zodra het hoogte punt van het huilen voorbij is zijn zij pas vatbaar voor troost of voor de oudere iets gevallen, een babbeltje!


Blijven baby’s deze temperamenten behouden?

Naarmate baby's ouder worden, worden ze niet minder intens of gevoelig, maar ontwikkelen ze wel vaardigheden om hun temperamentvolle schommelingen in balans te houden. Tegen 3 maanden zal je baby glimlachen, rollen, grijpen en kauwen om hem te helpen omgaan met opwinding en ergernis. En nog een maand of twee later voegen ze er nog een schep geweldige zelfverzachtende vaardigheden aan toe; zoals lachen, het in de mond nemen van voorwerpen en rond bewegen.

Dus ja... temperament blijft bestaan maar mits een goede benadering van ons, als ouders, kan je het omgaan met hun temperament wel aanleren aan je kleintje. Gelukkig! :)


Lise

122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page