top of page
Zoeken

De dag voor de nacht nemen?

Slaapt je pasgeboren baby de hele dag en 's avonds is het feest? Als het antwoord ja is, maakt u zich geen zorgen, dit komt zeer vaak voor bij pasgeborenen! In feite duurt het tussen de leeftijden van 0-3 maanden voordat het circadiaanse ritme (ook bekend als slaap / waakcyclus) van je baby begint en dit betekent dat ze kunnen lijden aan wat gewoonlijk dag / nacht-verwarring wordt genoemd.

Wat is dag / nacht verwarring?

Het is een onevenwicht in het nog immature circadiaans ritme van je baby, wat in feite betekent dat hun lichaamsklok nog niet zichzelf heeft ingesteld. Dit is de reden waarom uw baby tijdens in de dag met plezier kan slapen en dan 's nachts veel vaker wakker wordt.


Hoe ziet de verwarring van dag en nacht eruit?

Je pasgeboren baby slaapt heel goed overdag - misschien wel drie tot vier uur per dutje - wordt wakker voor een voeding, heeft voorlopig een minimale waaktijd en gaat daarna weer lang slapen. Dan kunnen ze 's nachts wakker zijn, in brokken van een à twee uur slapen en veel vragen naar voeding.


Wat te doen om de dag / nacht verwarring van uw kind op te lossen?

In tegenstelling tot urban legendes over dag / nacht verwarring, helpt het niet om baby's, met deze kenmerken, de hele dag op te houden in de hoop dat ze tegen de nacht moe genoeg zijn om te slapen of hen overdag te laten slapen in een klare kamer zodat "ze weten dat het dag is en niet de nacht"!

Het is steeds aan te raden om baby's in het donker te laten dutjes doen, zelfs als pasgeborene. Als het gaat om verwarring dag / nacht komt het er eenvoudig op neer dat baby's nog hulp nodig hebben om hun circadiaans ritme te starten en hun lichaamsklok goed te laten werken. De beste manier om dit te doen is door hen te helpen hun slaapuren overdag te regelen. Dit bereik je door een beetje meer controle te houden over hoe lang ze slapen. De meest effectieve manier om dit te doen is om uw baby overdag niet te lange dutjes te laten doen (dwz niet langer dan 2-3 uur/dutje). Dit betekent dat ze overdag langer en vaker wakker blijven en dat ze overdag ook veel voedingen hebben, zodat ze de voeding 's nachts niet hoeven in te halen. Wat we willen doen, is het patroon van de baby omkeren en focussen op het hebben van meer voedingen en kortere slaap gedurende de dag, zodat we de mooie lange perioden van slaap kunnen bewaren voor de nacht, wanneer de slaap ook het meest effectief en herstellend is voor de baby


Wat te doen in de wakkere momenten van je baby?

  • Zorg dat je baby in het zonlicht of in natuurlijk licht kan vertoeven als hij wakker is

  • Zorg ervoor dat hun wakkertijden interactief zijn

  • Maak wakkermomenten tof en speels

  • Praat tegen je baby

En als je 's nachts naar je baby toegaat, als hij wakker wordt...

  • Zorg voor een donkere kamer en hou dit ook zo gedurende de nacht, steek geen lichten aan

  • Maak gebruik van white noise geluid

  • Vermijdt oogcontact en beperkt stimulatie tot een minimum

  • Probeer niet te veel of te luid te praten tegen de baby

Deze stappen zijn cruciaal voor je baby om te beginnen begrijpen dat de nacht er is voor langere slaapblokken, kalm blijven, tot rust komen en opladen, terwijl overdag is om interactief samen te zijn met mama en/of papa en dit tussen kortere brokken van slaap.


Good luck!

101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page