top of page
Zoeken

Aromatherapie voor baby's

Geur en Baby’s

Baby’s worden geboren met een sterke geurzin. Een pasgeboren baby zal jou, vooral mama maar ook papa, binnen een paar dagen al aan je geur herkennen. Een baby reageert heel snel op geuren uit de omgeving. Zo worden er onbewust geuren gekoppeld aan een gevoel van veiligheid en geborgenheid, maar het kan ook een gevoel van onrust of angst zijn.

Zoals alle andere zintuigen, ontwikkelt de geurzin van de baby zich al in de baarmoeder. Er is aangetoond dat baby’s een voorkeur hebben voor geuren die ze reeds kennen van in de baarmoeder. Als je tijdens de zwangerschap essentiële/etherische oliën gebruikt, bestaat de kans dat je kleintje deze geur, naast de geur van jou als mama of papa, herkent en aanziet als vertrouwd.Gebruik van essentiële/etherische olie

Gebruik de eerste drie maanden de oliën sterk verdund. Verdunnen doe je steeds op basis van een basis olie zoals amandel-, avocado-, koko-, jojoba-,... olie. Per 100ml olie voeg je 2 druppels essentiële olie toevoegen. 

Baby’s vinden zoete geuren het lekkerst, hierbij trekken ze een ontspannen gezichtje, tuiten hun lippen of steken het puntje van hun tong naar buiten. Als baby’s iets niet lekker vinden ruiken, trekken ze een vies gezichtje, wenden hun hoofdje af of beginnen te huilen. De gelaatsuitdrukkingen van genot of afkeer lijken aardig op die van de volwassen mens.


Aromatherapie voor baby’s toepassingen

Aromatherapie kan gebruikt worden bij baby’s in de algemene lichaamsverzorging. Aromatherapie is een goede ondersteuning bij allerlei klachten en of problemen (zoals slaapproblemen!). De essentiële oliën worden het meest gebruikt door middel van: Verdampen, baden en massage. 


Babymassage is leuk om te doen, omdat vrijwel elke baby ervan houdt om gestreeld, gemasseerd en geknuffeld te worden. Massage voldoet niet alleen aan de intense behoefte van de baby’s om aangeraakt te worden, maar het biedt ook de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Babymassage is een woordloze communicatie die de positieve connectie tussen jou en je kleintje in de verf zet. (of in de olie!)


Baden in een zalige ontspannende geur is dus niet alleen geweldig voor de volwassene maar ook voor baby's. Een rustgevend badje met aromatherapie kan de baby helpen de weg naar dromenland te vinden.


Wanneer je baby verkouden is, wordt vaak gebruik gemaakt van verdampers om de lucht te bevochtigen. Ook tijdens ziekte kan aromatherapie verlichting brengen in de symptomen en kwaaltjes.Toepassingen & recepten voor baby’s

Verdampen

De essentiële oliën kunnen goed verdampt worden bij verkoudheid, slecht slapen, onrust. De oliën kunnen verdampt worden via een aromablokje of verdamper. 1 en soms 2 druppels essentiële olie is meer dan voldoende.

Voor een goede nachtrust

1 druppel lavendel, mandarijn, kamille of neroli op een aromablokje of in een verdampingsapparaat. 

Ook kunnen er hydrolaten verneveld worden. Hydrolaten ontstaan door het specifieke destillatieproces van etherische oliën. Er zijn vele toepassingsmogelijkheden voor hydrolaten en elk hydrolaat heeft zijn eigen specifieke werking.

Ze zijn zo zacht dat ze geen irritatie aan huid en slijmvliezen veroorzaken en daarom uitermate geschikt voor de verzorging van de gevoelige huid en de baby- en kindhuid.

Gebruik hierbij rozenhydrolaat, oranjebloesemhydrolaat, lavendelhydrolaat, kamillehydrolaat of een combinatie van twee of drie hydrolaten. De hydrolaten kunnen via een vernevelaar of via een sprayflacon verneveld.

Onrust

 • 1 druppel vanille of benzoë en 1 druppel mandarijn

 • 1 druppel lavendel en 1 druppel mandarijn

 • 1 druppel neroli en 1 druppel sandelhout

Verkoudheid

 • 1 druppel niaouli, ravintsara of den


Baden

Gebruik de eerste weken een hydrolaat van kamille, roos, lavendel of oranjebloesem. Voor 1 badj: 1 tot 2 eetlepels hydrolaat. Baby badolie: 100 ml badolie en 2 tot 4 druppels essentiële olie. Voor 1 badje: 2,5 tot 5 ml van deze badolie.

Badje om zoet te dromen

 • 2,5 ml badolie

 • 1 druppel lavendel en 1 druppel mandarijn

 • of 1 druppel neroli en 1 druppel sandelhout

Badje bij verkoudheid

 • 2,5 ml badolie

 • 1 druppel mandarijn

 • 1 druppel den of niaouli

Badje tegen buikkrampen

 • 2,5 ml badolie

 • 1 druppel roomse kamille


Massage

Ontspannende baby massageolie: 100 ml jojoba en 2 tot 4 druppels essentiële olie. De massageolie kan ook als huidolie gebruikt worden.

Essentiële oliën die goed bij ontspanning gebruikt kunnen worden zijn: Mandarijn, lavendel, sandelhout, neroli, roos, roomse kamille.

Buikkrampjes

 • 2,5 ml jojobaolie

 • 1 druppel roomse kamille

Overmatig huilen

 • 100 ml jojoba olie

 • 2 druppels roos, mandarijn of neroli

 • 2 druppels sandelhout

 • 1 druppel vanille


Ook als slaapcoach zie ik erg veel voordelen in de aromatherapie... Stay tuned... ik verdiep me nog wat verder!


1.096 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page