It's summertime! Vakantie! Laat de zon maar komen... Maar hoe zit het nu met de bescherming tegen de zon? De zon zendt stralingen uit die doordringen in de huid. Deze stralen zijn onmisbaar voor onze goede gezondheid maar ze kunnen ook schadelijke gevolgen hebben voor het lichaam. Daarom is het van belang dat we de huid, zeker de baby- en kinderhuid, goed beschermen!
De straling van de zon.
Als het aankomt op zonnestralen wordt er steeds gesproken over de ultraviolette (UV) stralingen: UVA en UVB.
* De UVB stralen zorgen voor het bruin worden van de huid maar ook voor zonnebrand, huidveroudering en huidkanker. Ze zijn nefast voor de huid. * De UVA stralen dringen dieper door in de huid. Ze zorgen opnieuw voor het bruin worden van de huid maar ook voor de veroudering van de huid en voor het ontstaan van rimpels. (Niet dat een baby reeds rimpels zal krijgen! :)) * De UVA stralen hebben minder energie dan de UVB stralen, maar ze zijn veel overvloediger aanwezig (UVA 98% - UVB stralen 2%) * UVA zijn de hele dag en het hele jaar door even sterk * UVB zijn krachtiger 's middags en in de zomer
De effecten van de zon op de huid
Het klinkt nu alsof de zon een grote boosdoener is maar nee hoor... Ze heeft ook positieve effecten! De zon stimuleert namelijk de aanmaak van vitamine D. (Deze stimuleert de groei van de botten! Wat super van belang is voor onze kleine kapoenen!) Daarbuiten bevordert de zon ook de psychische gezondheid! Jaja... De zon maakt ons, de baby's en kinderen, happy as a clown!
Tijdens de eerste uren na de blootstellingen kunnen twee soorten fenomenen zich voordoen. De zonnesteek (tgv het warmte-effect van de zon. Dit kan misselijkheid en/of hoofdpijn meebrengen maar ook soms hittestuwingen, acuut vochtverlies en bewustzijnsstoornissen) en zonnebrand (De opperhuid kan verbranden door de UV- stralen) Na een aantal jaren kunnen herhaalde blootstellingen zonder een geschikte, efficiënte bescherming leiden tot een beschadiging van de huidcellen met veroudering van de huid en in ernstige gevallen huidkanker als gevolg.
De kinderhuid in de zon
De kinderhuid is bij geboorte "nog niet helemaal af". De huid is nog immatuur en in volle ontwikkeling. De huid van de baby heeft een unieke hoeveelheid huidcellen dat ze bij de geboorte heeft meegekregen: ze moet dus bijzonder goed beschermd worden tegen de zon.
De levenswijze van onze kleine spruiten (buiten spelen, wandelen, vakantie,...) zorgt ervoor dat ze elk jaar aan 2 à 3 keer meer zon worden blootgesteld dan volwassenen. Dat betekent dat ze tegen de leeftijd van 18 jaar bijna 50% van de zon van hun hele leven hebben opgevangen.
SPF? Wat?
Elk zonneproduct bevat SPF (Sunburn Protection Factor) wat staat voor de efficiëntie aan bescherming van de huid tegen de UVB stralen. De SPF is een "code" die zonneproducten krijgen na laboratoriatests.
SPF factorZwakke bescheming6 – 10Matige bescherming15 – 20 – 30Hoge bescherming50Zeer hoge bescherming50+
Zonneproducten moeten ook absoluut bescherming bieden tegen UVA stralen: de UVA beschermingsfactor moet ten minste gelijk zijn aan 1/3 van de UVB beschermingsfactor. (Zie verpakking van uw zonneproduct)
De veiligheidsregels ten opzichte van de zon
Genoeg met die hele theorie over hoe het nu allemaal in zijn werk gaat... Wat belangrijk is, is wat we nu gaan doen om onze kleine schatten te beschermen tegen de schadelijke stralingen van de zon... Wel, wat aangeraden wordt door dermatologen is het volgende!
* Vermijd directe zon bij kinderen onder 6 maand * Vermijd blootstelling van uw baby aan de zon, tussen 11 en 16 uur * Zoek bij bijzonder zonnig weer systematisch de schaduw op * Laat uw baby nooit in zijn blootje of in een zwempak in de zon * Maak gebruik van een hoofddeksel * Gebruik breed spectrum zonneproduct met een SPF factor van 50 * Breng een dikke laag zonneproduct aan 20 minuten voordat je baby blootgesteld wordt aan de zon. Let vooral op de gevoelige zones die extra worden blootgesteld (voorhoofd, jukbeenderen, neus, lippen). * Bescherm je baby zelfs in de schaduw of bij betrokken weer * Geef de voorkeur aan minerale of organische én minerale schermen. (geen synthetische bestanddelen!) * Bescherm de huid elke 2 uur en telkens als uw baby in het water is geweest * Geef uw kind regelmatig te drinken, ook al vraagt het er niet om. * Ga zorgzaam om met zonneproducten! Doe de tube of de spuitbus goed dicht, laat ze niet in de volle zon staan en gebruik een reeds begonnen product niet opnieuw het jaar daarop.
Een goede zonnebescherming kiezen voor je baby.
Het is absoluut noodzakelijk om voor de babyhuid een zonneproduct te kiezen dat de huid zo efficiënt mogelijk beschermt tegen de schadelijke stralingen van de zon en dat tegelijk haar teerheid respecteert. Met andere woorden een zonneproduct moet... * Een beschermingsfactor SPF 50 hebben * Bescherming tegen UVA geven * Beschermende werking voor de huid bezitten * Hypoallergeen zijn, het mag geen alcohol of parabenen bevatten en moet onder dermatologisch toezicht getest zijn. * Waterproof en zweetbestendig zijn. * Zichtbaar zijn bij het aanbrengen zodat u geen enkele zone overslaat.
Zonneproduct kopen...
Er zijn een 10- tal zonneproducten voor baby's en kinderen op de markt... Welke producten moet je nu kopen voor je kleine spruit? Natuurlijk zal elke producent wel verkondigen dat zijn product het beste is en voldoet aan de wettelijke voorwaarden. Maar... Niets is wat het lijkt! Onlangs gebeurde er een onderzoek in Frankrijk dat ons toch iets anders vertelde... Niet alle baby zonneproducten zijn veilig en doen wat ze beloven! Gelukkige maakten de onderzoekers een lijstje van de producten die de testes wel doorstonden!
Avène zonnemelk factor 50+ (zeer goed)
Mixa Solaire zonnemelk factor 50 (zeer goed)
Vichy zonnemelk factor 50+ (zeer goed)
Alga Maris zonnecrème (spray) factor 50+ (voldoende)
Er waren een hele boel producten die de test niet met glans hebben doorstaan... Je zal versteld staan van welke in dit lijstje terug te vinden zijn...
Clarins zonnemelk (spray) factor 50+ (onvoldoende) Klorane zonnemelk factor 50+ (onvoldoende) Mustela zonnecrème factor 50+ (onvoldoende) Nivea Baby zonnecrème factor 30 (onvoldoende) Bioregena Soleil zonnecrème factor 50 (slecht) Natessance Baby factor 30 (slecht)
Mijn absolute favoriet!
Het zou natuurlijk mijn blog niet zijn als ik niet zelf enkele favorietjes heb! Eentje die niet in het lijstje staat is de zonnecrème van Naïf. (Jammer dat deze niet opgenomen werd in het onderzoek...) Uit ervaring weet ik dat deze crème heel goed uitsmeert en intrekt maar toch ook een witte waas achter laat. Net zoals de andere Naïf producten is het een hele zachte bijna romige crème met een heel zachte, babylike, geur!
Naïf bezit ook een aftersun die jouw mini - me na een dagje zon wel zal kunnen gebruiken! De gel verkoelt en kalmeert, ook de volwassen huid! Ingrediënten zoals Aloë Vera en Glycerine verminderen roodheid van de huid na blootstelling aan UV-straling.
Ik hoop dat jullie evenveel zin hebben in de zomer en vooral... in vakantie, net als ik! ☀️ have a sunny summer ☀️
Comments