top of page
Zoeken

Relaxen tijdens de zwangerschap...

Sinds enige tijd is iedereen in de ban van gezondheid, een gezonde geest in een gezond lichaam, healthy food, yoga & mindfulness, ... Passend in dit rijtje is aromatherapie want ja... Ook deze draagt, volgens vele bronnen (waaronder de Ayurveda, de oudste en eerste vorm van geneeskunde), bij aan een gezond lichaam en een gezonde geest... Tijdens een zwangerschap hebben vele toekomstige mama's daar zelfs nog meer aandacht voor en daarom... Verdiepen we ons hierin even verder!


Tijdens de zwangerschap verandert je gevoel voor smaak en geur.

Zo kun je beter gaan ruiken en ben je een heel pak gevoeliger voor geuren. Het is het hormoon oestrogeen dat hier verantwoordelijk voor is. Vooral in het eerste trimester van de zwangerschap is je reuk heel sterk.

Sommige zwangere vrouwen merken dit verschijnsel onmiddellijk maar andere vrouwen hebben hier weer helemaal geen last van.


Aromatherapie tijdens de zwangerschap.

Iedereen kent het wel, de boosdoeners voor onze gezondheid... Stress, gejaagdheid, slapeloosheid, ...

En laat dit nu net de zaken zijn die je tijdens je zwangerschap best gaat vermijden... Nuja dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan!

In het oude India werden zwangere vrouwen geïsoleerd van alle wereldse problemen en werden zij verwend in een kleurrijke en geurige omgeving en regelmatig gemasseerd met heerlijke kruiden oliën. Zo bleven moeder en kind in een optimale conditie.

Allemaal heel erg fijn maar hoe pas je rust en ontspanning nu toe in ons gejaagde dagelijkse leven?! Om na een stressvolle dag te ontspannen, kan je aromatherapie gaan gebruiken. Omdat de geurzin van de zwangere vrouw nu extra gevoelig is kan je ook met geuren een intens gevoel gaan creëren, een intens gevoel van ontspannen en rust! Geuren die je tijdens de zwangerschap kan gaan gebruiken die je echt rust en ontspanning kunnen bieden zijn:

* Sandelhout

* Oranjebloesem, mandarijn, citroen, sinaasappel, bergamot, grapefruit

* Lavendel

* Eucalyptus, den, rozenhout,

* Kamille,

* Vetiver

* Vanille


Hoe aromatherapie toepassen tijdens de zwangerschap?

Aromatherapie zit in veel meer dan je denkt... Geuren zijn overal! Denk maar aan koken met zalige Italiaanse kruiden, een wandeling door de velden, de geur van net gemaaid gras, ...

Aromatherapie heeft als doel bewuster met deze geuren om te gaan, zodat je hun effect te volle kan gaan benutten! Hier vind je enkele tips hoe aromatherapie toe te passen in je dagelijkse routines...

Tip 1:

Geniet van een zalige kop thee bij het thuiskomen of voor het slapen gaan... Opgelet heel wat thee's (op basis van groene of zwarte thee) bevatten cafeïne dus kies voor een kruidenthee zoals kamille, rozenbottel, gember, ...

Neem bij het drinken van de thee de tijd om je even neer te zetten, te genieten van de geur van dit zalige drankje en zet eventueel een muziekje op of geniet van de lentevogeltjes die buiten fluiten!

Tip 2:

Genieten van een ontspannend badje... Een bad- moment is het aromatherapie- momentje bij uitstek!

Maak gebruik van rustgevende geuren die je hele lichaam omarmen... Zoals sandelhout, lavendel, kamille, citrusgeuren,... Je kan hiervoor gebruik maken van olie die je zelf samenstelt of reeds kant en klare oliën of douche producten die je vindt in de winkel. Let steeds op dat je gaat voor organische en natuurlijke producten en probeert weg te blijven van de synthetische parfums.

Tip 3:

Een zalige zwangerschapsmassage. Ohhh... een massage, dit is al zalig op zichzelf... Het is nog eens zo aangenaam als je tijdens je zwangerschap hiervan kan genieten. De oliën die gebruikt wordt tijdens de massage werkt vaak rustgevend en ontspannend.

Tip 4:

Light a candle! Niets zo gezellig als een kaarsje... Zeker wanneer deze ook nog eens een zalig ontspannende geur bevat. Niet enkel jij en je baby kunnen dan genieten van de ontspannende geur maar ook je andere huisgenoten kunnen hiervan de rust ondervinden wat misschien kan leiden tot een rustgevende avond voor iedereen!


Is aromatherapie veilig tijdens de zwangerschap?

Hierover zijn de meningen wat verdeeld... Sommigen wensen essentiële oliën tijdens de zwangerschap niet te gebruikt en anderen zeggen dat je alle essentiële oliën veilig kunt gebruiken. Het verschil van mening heeft te maken met de gevoeligheid van de zwangere vrouw, type essentiële olie, percentage van essentiële olie en de toepassing. Ik geloof dat de waarheid ergens tussen in terug te vinden is. Het is een oeroud gebruik dat meestal als positief ervaren wordt. De angst in het gebruik van essentiële oliën zit hem in het feit dat sommige oliën veel ketonen bevatten en deze kunnen abortief werken. Uit onderzoek is echter gebleken dat het dan gaat om een grote hoeveelheid essentiële olie bij inwendig gebruik, wat we natuurlijk absoluut niet aanraden. Om op een veilige manier met aromatherapie te werken worden alleen de zachte en ontspannende oliën ingezet, zoals hierboven vermeld, en enkel op manieren waarin de oliën worden ervaren als geuren en niet als inwendige middelen.


Enkele leuke producten om als aromatherapie in thuis te hebben...

1. Happy Buddha collectie - Rituals

2. Hammam collectie - Rituals

3. De- stress - Neom

4. Perfect night sleep - Neom


Aromatherapie... Ja het is me stilaan wel bekoren! Ik gebruik het blijkbaar zelf al in meer dingen dan ik zelf dacht en ga er me nu misschien ook een beetje bewuster met bezighouden, want ja ook ik kan het ont- stressen wel gebruiken! :)

Dit alles gezegd zijnde... Wens ik jullie nog een rustige, ontspannende dag, avond en nacht...

En tot een volgende keer!

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page