top of page
Zoeken

Pavor nocturnus of nachtterreur...

Gemiddeld krijgt één op de vier kinderen tussen de vier en twaalf jaar regelmatig nachtmerries. Pavor nocturnis of nachtterreur komt iets minder regelmatig voor, maar het gebeurt wel – ook onder deze leeftijd.


Als je niet zeker weet wat een nachtmerrie of nachtterreur inhoudt of hoe je het beste er mee kunt omgaan, lees je dan snel even verder!

Wat zijn nachtmerries?

Nachtmerries zijn dromen met een bepaalde intensiteit waarvan de inhoud vaak als beangstigend wordt ervaren. Dit hoeven niet altijd dromen te zijn over boze geesten of grote monsters... Soms kunnen de dromen zodanig druk zijn dat je kleintje hiervan angstig wakker wordt! Ze komen vooral voor bij kinderen in de leeftijd tussen 4 en 12 jaar, maar kunnen ook al worden gezien bij kinderen vanaf 18 maanden. Kinderen ontwikkelen rond 18 maanden hun fantasie vermogen, wat kan leiden tot slapeloze nachten en drukke, beangstigende dromen! Nachtmerries vallen vaak voor in het tweede deel van de nacht, naar de ochtend toe.


Wat is een nachtterreur?

Naast nachtmerries bestaat ook iets als nachtterreur. Nachtterreur komt meestal voor in het eerste deel van de nacht en kan traumatisch zijn voor je kleintje. Een kind dat te maken krijgt met nachtterreur, wordt niet volledig wakker en zal meestal ontroostbaar zijn, dit in tegenstelling tot een kind dat een nachtmerrie krijgt... Dan wordt je kleintje juist wakker na de slechte droom, en het is voor jou als ouder juist ‘makkelijk’ om je kapoen te troosten.


Wat gebeurt er wanneer je kleintje nachtterreur heeft?

Een kind dat last heeft van nachtterreur, begint te praten of te gillen in een soort halfslaap. Het kan er eng uitzien, vooral omdat hij niet volledig wakker wordt en erg bang is. Wanneer dit gebeurt, zal het lijken of je kind in een benauwde, droomachtige toestand verkeren. De hartslag neemt toe, de ogen kunnen glazig lijken en ze zijn meestal ontroostbaar. Het kan zelfs gebeuren dat je kind gaat rondrennen, alsof hij wordt achtervolgd. Een kind dat nachtterreur krijgt, zit tussen het slapen en het wakker worden in. Ze kunnen wakker genoeg zijn om uit bed te komen, te gaan praten of te schreeuwen én hebben hun ogen open; maar ze slapen omdat ze niet reageren op een ouder die hen probeert te troosten. De volgende ochtend herinneren ze zich waarschijnlijk niks van wat er gebeurde.


Wat veroorzaakt nachtterreur?

Nachtterreur gebeurt wanneer het centrale zenuwstelsel van een kind overmatig actief is tijdens de slaap. Nachtterreur wordt meestal niet geassocieerd met enige vorm van een psychisch probleem of een trauma, het hoort bij de ontwikkeling van een kind. Nachtterreur kan veroorzaakt worden door zorgen en angst. Kinderen die zich ziekjes voelen, (nieuwe) medicijnen gebruiken of oververmoeid zijn, plots grote veranderingen hebben meegemaakt,... schijnen meer gevoelig te zijn voor nachtterreur.


Wat moet je doen als je kind nachtterreur krijgt

Tijdens een episode van nachtterreur is er weinig dat je als ouder kan doen. Er zijn wel een paar dingen waar je als ouder kunt op letten:

  • Blijf kalm en raak je kind niet aan als hij middenin zijn nachtterreur zit – dat kan het juist erger maken

  • Kan je kleintje al rondlopen? Zorg dan dat alle spullen van de vloer zijn, zodat hij zich niet kan kwetsen!

  • Zorg ervoor dat ramen en deuren goed vergrendeld zijn!

Kan nachtterreur worden voorkomen?

Het is niet altijd mogelijk om nachtterreur te voorkomen, maar het verminderen van stress en ervoor zorgen dat je kleintje niet oververmoeid is, is al een goede start. Houd een duidelijke routine aan wat betreft het naar bed gaan en maak tijd om tijdens het avondeten even de dag te overlopen. Bij kinderen die frequent last hebben van nachtterreur, kan het soms helpen deze een kwartier voordat de aanval meestal begint, je kleintje wakker te maken. Haal je kleintje even uit bed, laat hem bijvoorbeeld even plassen en leg hem daarna terug in bed. Bij een groot deel van de kinderen helpt dit om de pavor nocturnus te voorkomen.

Onthoud vooral dat nachtterreur normaal is en het gebeurt ook bij gelukkige, gezonde kinderen. Hoe eng ze ook zijn, je kind is aan het slapen en zodra ze wakker zijn herinneren ze zich er niks meer van.


Good Night!


43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page