top of page
Zoeken

Is jouw kleintje schoolklaar?

Volgende week maandag is het zover de schoolpoorten gaan weer open. Voor heel wat kinderen betekent dit een ommezwaai van hun vakantieritme naar schoolritme. Ze moeten weer vroeg naar bed en de wekker loopt vroeger af dan de afgelopen twee maanden. Hoe pak je die omkeer nu het beste aan?

Routine

Het is niet verstandig om je kind pas op op zondag 1 september vroeg naar bed te laten gaan. Het is beter om hem/haar al een paar dagen voordien te laten wennen aan het nieuwe ritme.

Plan de laatste week ook niet te veel activiteiten, zodat het rustiger is voor je kind. Start het slaapritueel met een goede avondroutine, dit wil zeggen dat je minimaal 1-2u voor het slapen gaan, het reeds rustig maakt in de woonkamer; dim het licht, zorg voor minder geluid en zet de tv uit. Rust inbouwen is erg belangrijk. Eindig deze avondroutine met een vast bedtijdritueel; tandenpoetsen, pyjama aantrekken, kort een verhaaltje voorlezen en naar bed.


Wekker Kinderen worden vaak rond een vast tijdstip wakker. In vakantieperiode ziet men dat dit uur zich vaak stilletjes verlegt heeft naar een later uur dan in de schoolperiode. Daarom is het niet slecht, de week voor het nieuwe schooljaar, je kapoen opnieuw te laten wennen aan het vroege uur. Leg je kleintje per twee dagen een 10-15min vroeger in bed en zet de wekker om hem/haar ook 10-15min vroeger te wekken. Zo kan je zachtjes aan opschuiven naar het gewenste avond- en ochtenduur.

Schrap televisie en computer Het blauwe licht van televisieschermen en computers is nefast voor onze nachtrust, dat is niet nieuw. Dat geldt natuurlijk ook voor je kapoen.

Technologie is vaak de reden waarom kinderen 's ochtends moe aan hun dag beginnen. Zorg er daarom voor dat je kleintje minimaal 60 minuten voor het slapengaan de iPad weg legt en dat de tv uit gaat. Ga over naar rustig spelen, dit zal de overgang naar de nacht gemakkelijker maken.


Beste uur? Hoe laat moet je je kind nu precies naar bed brengen? Dat bereken je best op basis van het aantal uren nachtrust dat ze nodig hebben en het uur waarop ze moeten ontwaken.

Enkele gouden regels:

  • Voor peutertjes en kleuters is 10 tot 12 uur slaap per nacht aangeraden

  • Kinderen in de lagere school hebben nood aan een nachtrust van 10 uur

  • Tieners zouden aan 9 tot 9,5 uur slaap per nacht moeten komen

Is het nieuwe schooljaar erg stresserend voor jou en kan je wel wat hulp gebruiken om de dagen van je kleintje terug wat op de rails te krijgen? Geen paniek... Boek het gloednieuwe, “School Ready” consult waarin we samen kijken wat de ideale aanpak is voor jouw kapoen en ontvang een info- bundel op maat van kleine spruit waarmee je het hele schooljaar aan de slag kan gaan!


32 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page