top of page
Zoeken

Active Play... De 4 speelzones!

Of het nu gaat om een feestdag of een verjaardag, je kleine kapoen wordt vaak overladen met een hele boel (onnodige) speeltjes. De eindeloze stroom van 'dingen' in ons leven en het gemak waarmee we dit kunnen verwerven, is soms schokkend.

Eerlijk gezegd hou ik van speelgoed! Ik ben net zo aangetrokken tot toffe speeltjes als toen ik een kind was. Maar door de "Opruim- Gangsta" die ik ben, ben ik evenzeer aangetrokken tot minimalisme en eenvoud in alle kamers, vooral de speelkamer. Ik geloof dat kinderen "witte ruimte" nodig hebben - ruimte die niet volgestopt of overstimulerend is - om echt geïnvesteerd en betrokken te raken bij het echte spel, het denkbeeldige spel dat in hun hoofd gebeurt.


Spelen is een belangrijk onderdeel van de dagroutine van een jong kind. Om deze reden is spelen dus ook een belangrijk onderdeel van de slaap... Indien je kleintje overdag niet genoeg, te veel of verkeerd gestimuleerd wordt tijdens deze speelmomenten, zal de slaap hieronder lijden.


Dus, zonder verdere oponthoud... enkele tips voor een active play zone!

Parenting Junkie

Declutter - Opruimen!

Eerst en vooral tijd voor een goede opruimbeurt en orde op zaken te stellen. Dit is de eerste stap naar een leuke en attractieve play zone!

 1. Speelgoed dat stuk is of waarbij onderdelen ontbreken.

 2. Speelgoed dat je reeds dubbel hebt.

 3. Agressief en gewelddadig speelgoed. Sommige spullen kunnen. Maar het is niet de bedoeling van speelgoed om geweld uit te lokken.

 4. Speelgoed dat op zich zelf speelt. Actief speelgoed (met lichtjes, beweging, geluiden,...) zorgt voor passief spelen. Kinderen zullen vooral kijken naar dit speelgoed en overgestimuleerd geraken. Zij gaan met dit speelgoed niet "echt" spelen.

 5. Speelgoed dat jou irriteert. If you don't love it, don't keep it! Zorg ervoor dat ook jij kan genieten van je huis, het is jouw tempel of rust en geluk.

 6. Speelgoed dat gebruikt wordt als promotie voor bedrijven.

 7. Geen TV in de speelzone! Ook geen iPads of telefoons.

 8. Onaantrekkelijk speelgoed. Niemand speelt graag met "lelijk" speelgoed en het is ook niet fijn om naar te kijken.

ZONE 1: speel zone

Waar is de speelzone voor?

Deze zone is vooral gericht op vaardigheden, concentratie en verbeelding. Dit is waar het bouwen, het denkbeeldig spel en lange uren van verloren geraken in denkbeeldige werelden kan ontstaan.


Wat heeft een speelzone nodig?

Je hebt echt niet veel nodig in deze zone. Maar het belangrijkste is dat je alles wat je hebt, netjes op kunt bergen, zodat het een uitnodigende ruimte blijft om diep in de verbeelding te duiken.

 1. Playmobil, kinderen brengen letterlijk uren door met deze kleine mensen.

 2. Lego, een klassieker. Lego is geweldig, maar hou Lego uit de speelzone van kleine kapoenen (verstikkingsgevaar)

 3. Diertjes, liefst in hout.

 4. Houten blokken (maar ook spiegel blokken en waterblokken, een leuke draai aan klassieke blokken)

 5. Magneten of magnetische blokken en tegels

 6. Ikea Keuken

 7. Muziekinstrumenten, geen cd's of muziekjes in speelgoed maar instrumenten waarbij de kids zelf geluid kunnen maken (trommel, banjo, ...)

 8. Poppenhuis en poppen.

 9. Auto's

 10. Ballen

Snelle tips voor de speelzone:

 • Roteren, draaien, draaien - bewaar een grote opbergdoos en draai speelgoed in en uit zodat ze "vers" blijven en je niet om de week meer speelgoed koopt.

 • Opslag - houd de opslagopties beheersbaar voor zowel u als uw kinderen om gemakkelijk op te ruimen. denk aan de Ikea Trofast kasten!

 • Witte ruimte - minimaal één oppervlak hebben dat altijd vrij blijft, minstens één leegstaande doos - en veel lege vloeroppervlakte.

 • Verlichting - indien mogelijk is natuurlijk licht een wonder in elke ruimte. Wat je ook doet, je hebt geen witte TL-verlichting.

 • Natuurlijke elementen - kun je wat planten hier houden waar je kinderen voor je kunnen zorgen? Planten fleuren elke ruimte op en groen is een bewezen antidepressivum.ZONE 2: Stille zone

Waar is de stille zone voor?

Deze zone gaat over ontspannen, knuffelen, kletsen, lezen, aankleden, verbergen, .... Het is ook een perfecte plek voor time-ins wanneer je kleintje in over drive gaat.

Dit is een geweldige zone om rond te hangen als je naar bed gaat of als een kind alleen ruimte nodig heeft.


Wat hoort er in een stille zone?

Overweeg zachte, ontspannende kleuren en texturen. Tapijten, kussens, dekens, poefs, knuffelbeesten, tenten, tunnels, schommels. Dit is waar je boeken, een pop en wandelwagen en de verkleeddoos kan bewaren.


Snelle tips voor de stille zone:

 • Verlichting is absoluut cruciaal in deze zone, dus houd het natuurlijk en / of warm en laag. Het is onmogelijk om tot rust te komen als je een helder wit licht in je ogen hebt.

 • Dit is niet de plek voor heldere kleuren, want we willen een rustgevende omgeving. Overweeg ingetogen tinten die een gevoel van zachtheid en veiligheid creëren.

 • Overlaad hier niet - zoals in elke ruimte is eenvoud de sleutel.


ZONE 3: Knutsel zone

Waar is de knutsel zone voor?

Deze zone is zeker niet rommelig, op zichzelf. Integendeel, het nodigt uit tot creatief, zintuiglijk, tactiel spel ... het soort spel waarbij je handen elkaar raken en verschillende materialen manipuleren, en je kunt jezelf onderdompelen in projecten en creativiteit.


Wat hoort er in een knutsel zone?

 1. Alle standaardkunstbenodigdheden (scharen, markeringen, stempelsets, kleurpotloden, nietmachine, perforator, tape, lijm, verf, aquarelverf, papier)

 2. Maisvlokken

 3. Play Doh

 4. Kinetic Sand, dit is zand dat niet elke dag uitdroogt.

 5. Jelly Beads (gel balletjes), deze zijn zo leuk. Voeg wat keukengerei toe - een zeef, wat lepels en kannen en je bent klaar voor een diepe, wetenschappelijke verkenning!

 6. Droge rijst, pasta en bonen in potten!

Snelle tips voor de knutsel zone:

 • Ironisch genoeg - houd het netjes! Gebruik containers die voor jou en jouw kinderen werken om de materialen netjes en vers te houden.

 • Laat één project tegelijk toe.

 • Sta alleen projecten toe die je aankan. Speelt spelen met water je kippenvel op? Geeft het idee om een ​​puinhoop op te ruimen jeuk? Vergeet het maar, het niet waard. Je kinderen hebben meer behoefte aan een ontspannen ouder dan aan schilderen.

 • Recycleer

 • Display - Zorg dat je een plank of plaats hebt voor de galerij, zodat je kinderen echt kunnen genieten van en trots zijn op de vruchten van hun werk.

 • Focus op het proces, niet op de uitkomst. Dit is geen ruimte voor het maken van meesterwerken - het is een ruimte voor het verkennen van tactiele, rommelige materialen - en als er iets moois uitkomt, is dat slechts de kers op de taart.


ZONE 4: Beweging zone

Waar is de beweging zone voor?

Dit is de zone in huis waar je kinderen kunnen rollen, onderste boven hanen, schommelen, wild spelen,... gewoon bewegen!! Dit kan zowel binnen als buiten zijn.


Wat hoort er in een beweging zone?

Buiten:

 1. Evenwichtsbalken

 2. Klimrekken

 3. Schommel

 4. Glijbaan

Binnen:

 1. Stevige matten (puzzelstukken)

 2. Ballen bad

 3. Balancerend speelgoed (grote ballen, schommelstoelen, ...)


51 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page