top of page
Zoeken

TIP vd WEEK: Reflux? Is dit waarom mijn baby huilt?

Reflux, er is steeds veel rond te doen... Jammer genoeg is de informatie niet steeds correct of wordt het "ziektebeeld" mis geïnterpreteerd. Vaak wordt het woord relux reeds in de mond genomen 2 tot 3 dagen na de geboorte... En het komt al zeker ter sprake wanneer ook de krampen ook hun intrede nemen en tegen dan is het hek van de dam en gaat men ervan uit dat ingrijpen zeker noodzakelijk is!

Reflux versus Reflux-ziekte

In werkelijkheid hebben alle baby's REFLUX. Dit is een NORMAAL fenomeen bij jonge kinderen!

Vroeger werd het gewoon met een andere naam genoemd; spuwen, braken of teruggeven.

Baby's geven gemakkelijk wat melk of voeding terug omdat de spier aan de bovenzijde van de maag, die ervoor zorgt dat het maagsap niet terugvloeit naar de slokdarm, nog niet optimaal werkt. Gedurende de eerste 6 maanden is deze spier vrij zwak, dus braken vele baby's vaak een beetje van hun laatste maaltijd op ... gemengd met een wat maagzuur.

In sommige gevallen kan het volume van braken enorme zijn, maar verloopt ook dit zelfs zonder huilen! Artsen noemen ze "happy spitters" of "gelukkige brakers". Voor deze gezinnen zijn de grootste problemen veroorzaakt door deze zure reflux melkvlekken op kleding, zetels en het tappijt.


Daarentegen is er natuurlijk ook zo iets als de REFLUX ZIEKTE.

Dit is een geheel ander verhaal.Wanneer spreekt men van deze aandoening?

Alleen als u deze veelbetekenende tekens ziet:

  • Je baby braakt meer dan 5 keer per dag en meer dan een 30ml keer.

  • Huilen bij de meeste (alle) maaltijden - zelfs vroeg op de dag.

  • Huilbuien verbeteren niet na de leeftijd van 3 maanden. (De piek van de krampen/kolieken gaat voorbij na 3 maand. Bij zure reflux vermindert het huilgedrag van de baby's niet na 4 tot 6 maanden)

  • Je baby heeft momenten van heesheid en een piepende ademhaling.

  • Je baby ruikt erg zuur


Onderzoek naar reflux bij baby's

Uit onderstaand onderzoek concludeerden men dat huilen en reflux niet noodzakelijk hand in hand gaan!

Australische artsen onderzochten prikkelbare baby's die zo fel last hadden van "reflux" dat ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen (allemaal jonger dan 3 maanden). Van de 219 baby's die in het ziekenhuis werden opgenomen vanwege ernstige reflux, had 33% overmatig braken en 30% slaagde er niet in om in gewicht bij te komen, maar slechts enkelen hadden hierdoor last van felle huilbuien.

Een studie van de Universiteit van Pittsburgh bevestigde dat medicatie tegen zure terugvloeiing van de maag geen verschil maakt in het huilgedrag van de meeste baby's met krampen en overmatig huilen.

Artsen onderzochten 162 baby's met een opvallend huilgedrag na het eten, omwille van hun huilen werd vermoed dat deze baby's ernstige last hadden van krampen en/of reflux. Ze gaven de helft van de baby's een krachtige antacidum (maagzuurremmers zoals omeprazole, ranitidine,...) de rest kreeg een placebo.

Wat is er gebeurd? Vijftig procent van de baby's verbeterde het medicijn ... maar 50% werd ook beter op de placebo.

Daarom is het niet slecht om met je arts toch te overleggen om de medicatie na enige tijd opnieuw te stoppen. En de situatie te herevalueren. De medicatie zal ook niet het reflux probleem oplossen het behandeld enkel de symptomen (het beschermt en kalmeert de slokdarm).


Ondanks jaren van toenemend bewijsmateriaal schrijven nog steeds 82% van de kinderartsen zuurremmende middelen voor bij reflux.

De meeste van deze geneesmiddelen zijn niet eens goedgekeurd door de hoge gezondheidsraad voor baby's jonger dan 1 jaar. Gefrustreerde artsen proberen gefrustreerde ouders te kalmeren door jaarlijks honderdduizenden maagzuurremmende medicijnen voor te schrijven en toe te dienen.

Deze geneesmiddelen zijn niet alleen niet nodig, ze kunnen ook schadelijk zijn!

Maagzuur is een eerste verdedigingslinie tegen de bacteriën die de baby elke dag van de vingers en lippen zuigt en slikt. Studies tonen aan dat antacidum-geneesmiddelen slechte bacteriën in de maag laten groeien en het risico op longontsteking en gastro-enteritis kunnen verhogen.


Waarom huilt en braakt mijn baby dan wel?

Brakende baby's... er is niets fijn aan en al zeker niet wanneer dit gepaard gaat met hevige huilbuien. Maar laten we dit even van een andere kant bekijken...


Onrustige baby's die veel huilen en braken zijn vaak erg overprikkeld. Deze overprikkeling zorgt ervoor dat ze nog meer oncomfortabel gedrag gaan vertonen. De signalen die deze baby's naar hun ouders zenden zijn dan ook zo verwarrend dat ze vaak belanden in het verhaal van de slaap- en/of voedingsproblemen. Ten gevolge van deze slaapproblemen ontwikkelen baby's een lichte of ernstige vorm van oververmoeidheid. Oververmoeide baby's maken zich vaker druk en zijn fuzzy. Een fuzzy, oncomfortabele baby gaat dan ook gemakkelijker huilen en door zich zo fel op te jutten gaan ze ook makkelijker braken. Het braken zorgt dan voor nog meer huilen met meer overprikkeling tot gevolg. Overprikkeling zorgt dan terug voor over vermoeidheid en... hop de cirkel is rond!

Uit dit, toch wel logisch verhaal, en de onderzoeken die reeds werden verricht naar de relatie tussen reflux en huilen kan men toch besluiten dat het huilen van een baby en teruggeven van zijn/haar voeding niet noodzakelijk een echt medische probleem is.


Wat gaan we hieraan dan wel doen als medicatie geen nut heeft?

Als ouder zouden we het liefste de reflux onmiddellijk verhelpen maar, zoals reeds duidelijk werd uit deze post en die post over krampen, hoort dit fenomeen gewoon bij het baby zijn. Ok... dit wil niet zeggen dat we onze baby moeten laten huilen en hopen dat hij eruit groeit... Nee er zijn zeker enkele handelingen die je kan toepassen die zijn onrust zullen gaan verminderen, wat de oververmoeidheid zal gaan weg nemen, dit zal ervoor zorgen dat de overprikkeling kan afnemen met als positief effect dat deze baby's plots vrolijker zijn, minder huilen en dus ook minder gaan braken.

1. Zorg voor een correcte voeding, voedingshouding en dosis.

  • Indien je borstvoeding geeft kan je op zich aan de voeding al niet veel meer gaan veranderen. Borstvoeding is nog steeds de best aangepaste voeding voor de noden van je baby. Geef natuurlijk wel voldoende aandacht aan de voedingshoudingen, zodat je baby niet te veel lucht hapt en comfortabel ligt. Zorg ervoor dat de baby ook goed doordrinkt en niet enkel de voormelk drink, dit geeft flink wat krampjes. Een baby die borstvoeding drinkt, kan je opzicht niet gaan overvoeden. Indien hij/zij teveel dronk, zal het teveel aan voeding gewoon terugkomen. Dit is erg normaal

  • Kies je voor flesvoeding, is een eerste voedingsmelk vaak perfect voor je kleine kapoen. Je hoeft helemaal geen speciale voeding te voorzien. Indien je toch merkt dat krampen een flinke rol beginnen te spelen, kan je eventueel overgaan naar een voeding die hierbij wat verlichting kan brengen. (Bv: Nutrilon Omneo, Nutrilon Prosyneo, Nan Complete comfort). Zorg ook voor een gepaste fles met gepaste speen voor het drink gedrag van je baby. Wat de dosis voeding voor een flesvoeding betreft mag je rekenen op zo'n 180-200ml/kg/dag. Wat dus voor een baby van 3,5kg neerkomt op 630 - 700ml/24u of 6x100-120ml/dag. Indien jouw baby erg veel last heeft van het teruggeven of braken kan je overgaan naar het geven van meerdere kleine voedingen per dag, 8x75-90ml/dag.

  • Borst of flesvoeding...Hou je baby na de voeding min 10-15min recht op, zo krijgt hij de kans om te boeren. Dit zal de krampen en de terugvloei alleen maar ten goede komen.

2. Probiotica

De laatste onderzoeken tonen aan dat probiotica het huilgedrag van je baby kan gaan verminderen. Het verzacht de krampen in de fase van de ontwikkeling van de darmen.

De eerste bacteriën die in de darmen van een baby terecht komen, bepalen de darmflora voor de rest van hun leven. Die cruciale eerste bacteriën worden meestal tijdens de geboorte overgedragen via het geboortekanaal en daarna via borstvoeding. Daarom kunnen flessenvoeding, een keizersnede of verstoorde darmflora van de moeder een ernstige impact hebben op de ontwikkeling van de darmflora van de baby. Probiotica extra toedienen kan hierin zeker het verschil maken! (Bv: Protectis druppel of Nutrilon Prosyneo)


3. Rust en regelmaat