top of page
Zoeken

Sleep secret 6: "Regelmaat geeft rust!"

We gaan het weekend in en wat is er beter dan rust te ervaren na een lange week werken! Voor onze allerkleinsten geldt, "regelmaat geeft rust", een iets wat oudere stelling en de vraag is, helpt het vandaag de dag ook nog?


Rust en regelmaat helpen je baby te wennen aan het leven buiten de baarmoeder.

De principes van rust en regelmaat worden al jaren meegegeven om huilen en onrust bij baby’s te voorkomen of om baby’s die overmatig huilen weer goed te laten slapen en te helpen vrolijker te zijn. Deze, oer oude regels van de 3 R'en "Rust, Regelmaat en Ritme" blijken ook in deze tijd nog vruchten af te werpen!


Pasgeboren baby’s slapen erg veel of horen dit toch te doen. Baby’s die van voeding tot voeding slapen zijn eigenlijk geen uitzondering, maar na een paar weken kan dat ineens veranderen. Voor sommige moeders lijkt het of hun baby alleen nog maar bij hen wil zijn. Zodra hij/zij in bed gelegd wordt, begint het huilen! Op de arm of in de buggy valt je kleintje dan wel in slaap. Wanneer dit patroon lang blijft bestaan kan een baby steeds meer gaan huilen en ouders tot wanhoop drijven.


Vaak is een huilerige, onrustige en unhappy baby, oververmoeid. Deze baby’s hebben vaak geen spontaan slaap- en drink patroon maar kunnen dit best wel gebruiken. Gelukkig is zo’n patroon redelijk snel aan te leren.


Uit onderzoek is gebleken dat bij baby’s die regelmaat aangeboden krijgen het huilen al na een week is afgenomen met iets minder dan de helft. Na twee weken is het huilen 50% afgenomen en na 8 weken is het huilen 75% minder.

Onrust door slaaptekortOnrustige baby’s hebben meestal (in meer dan 90% van de gevallen) een tekort aan slaap. Ze zijn oververmoeid! Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als ja als ouders de vermoeidheidssignalen van je baby’s niet goed kan lezen en oppikken. Wanneer je pas mama en/of papa wordt is het ook heel moeilijk om de lichaamstaal van je baby direct helemaal te verstaan! Daarbij komt dat de meeste ouders instinctmatig op het huilen van hun baby reageren door te troosten en hem/haar op te pakken.


Huilen kan hartverscheurend zijn. Toch kan het huilen van je kindje ook betekenen: “ik ben zo moe, ik wil slapen en het lukt maar niet”. In zo’n geval is het voor je kleintje beter om hem/haar in zijn/haar bedje te laten liggen. Als je toch de behoefte hebt om te troosten, doe dat dan liever alleen met wat lieve woordjes of geef je kindje een aai over het hoofdje om hem/haar gerust te stellen en te laten voelen dat je er wel bent. Door je kindje uit bed te halen geef je weer nieuwe pikkels waar je kindje te moe voor is en ben je bovendien niet duidelijk. Een baby in zijn eigen bedje leert uiteindelijk om zelf in slaap te vallen en zich over te geven aan de slaap.


Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby’s vaak overactief: ze zwaaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen. Toch lijkt het tevreden zijn iets van korte duur. Als ouder speelt je vaak op dit signaal in door een vermaakprogramma aan te bieden met veel prikkels: spelletjes spelen, afleiden, rondlopen met de baby, zingen, samen naar dingen kijken enzovoort.

Als ouder heb je er vaak geen erg in dat minder prikkels nodig zijn en geef je er juist meer ipv minder. De baby raakt daardoor in een vicieuze cirkel.


Rust

Door je kleintje rust te gunnen, rust om goed te kunnen slapen zijn veel problemen te voorkomen! Ga niet te vaak op stap, stel je ukkepuk niet te veel bloot aan speelgoed, radio en televisie en laat je kleintje slapen in zijn/haar eigen bedje in plaats van in het park in een omgeving waar er voortdurend prikkels zijn.


Regelmaat

Je kan een kind regelmaat aanbieden door gedurende een dag de activiteiten in een vaste volgorde aan te bieden.

"De" volgorde is: Slapen - wakker worden - voeden - alleen spelen - samen spelen - slapen.


Als je kind geslapen heeft en uit zichzelf wakker wordt, kan je hem het beste daarna voeden. Ook als er nog geen 3 uur voorbij is sinds de vorige voeding mag je weer een voeding aanbieden. Een kindje dat net geslapen heeft is namelijk goed uitgerust en zal dan het meeste energie hebben en het meest alert zijn. Een energieke, alerte baby drinkt beter dan een vermoeide, slaperige baby. Een kind dat goed drinkt, heeft de meeste kans dat het zijn buikje vol heeft gedronken en het weer 3-4 uur te kunnen volhouden tot de volgende voeding.


Na het voeden kan je je kleintje even knuffelen en kort even spelen en dan leg je hem in het park of op de speelmat, waar hij/zij lekker kan zelf spelen.

In een speelruimte (park of speelmat) kan je baby zelf spelen en zelf bepalen hoeveel prikkels hij opzoekt. Het voordeel hiervan is dat een baby zichzelf niet snel zal overdoen met prikkels en tevens zichzelf leert te vermaken. Bovendien is de rug of buikligging, in een park of op de speelmat, een betere houding voor het ontwikkelen van de motoriek dan wanneer je kleintje op schoot zit of in een wippertje.


Na een tijdje spelen in het park zal je merken dat je kleintje alleen spelen niet zo fijn meer vindt. Las dan een samen- speel moment in. Ga gezellig bij je kleintje op de mat zitten of liggen en speel even samen.


Na enige tijd zal je merken dat je kapoen weer moe begint te worden: hij wordt wat zagerig, gaat in de oogjes wrijven, kijkt weg of gaapt. Zodra je deze of andere signalen van vermoeidheid ziet maak je je kleintje klaar voor een nieuw slaapje. (ZIe Sleep Secret 4)


Leg je kleintje indommelend maar wakker in bed, stopt hem goed strak in en verlaat de ruimte. Je baby zal, als het goed is, tot de volgende voeding slapen en het patroon begint weer opnieuw.


Voorspelbaarheid

Door het bieden van deze regelmaat wordt de wereld voor een kind binnen één tot twee weken voorspelbaar: hij/zij zal snel leren wat er van hem/haar verwacht wordt. Een baby, hoe jong dan ook, zal door hebben dat jij hem of haar de meeste aandacht geeft na de voeding op schoot, dat hij na het voeden even kan spelen, dat het na spelen bedtijd is en dat je hem in bed weinig tot geen aandacht meer geeft. Op die manier leer je je kind spelen maar ook slapen.

Voorspelbaarheid en herkenning geven je kind een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Vertrouwen in zijn omgeving maar ook in zichzelf!


Ritme en regelmaat zijn woorden die al stevig in de oren klinken. Toch is het maar net hoe je het bekijkt, maar nut heeft het zeker! let wel op... De regelmaat kan ook tijdelijk verstoord raken. Bijvoorbeeld als je kind verkouden is, als er een tandje verschijnt, na een vaccinactie of na een drukke dag of tijdens regeldagen.

Bij een verstoring van het ritme kunnen de principes van rust en regelmaat eenvoudig de balans weer terugbrengen.


Opnieuw een tip om stevig met aan de slag te gaan! Stay tuned... Er volgen er nog 3!


Succes


26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page